18.05.2013

Suflet z kurczaka i sos pieczarkowy


Rosół to matka wszystkich zup. Wierzcie lub nie, ale ja nigdy nie ugotowałam rosołu-za młodu zupę tę przygotowywała moja mama, a odkąd poznałam Pana Biedronka- to on dzierży berło osoby, która przygotowuje najlepszy rosół na świecie. To jest fakt, z którym nie dyskutuję. Tak już jest. Koniec kropka :)
Ja za to raz na kilka tygodni muszę wykombinować co zrobić z mięsem, które pozostało po ugotowaniu rosołu. Na szczęście od niedawna problem ten mam z głowy- a to za sprawą Fannie Farmer, w której książce znalazłam poniższy przepis.
Do sufletu możecie dodać rozmaite dodatki- zioła, suszone pomidory, żurawinę, kapary. 

Ja podałam go z REWELACYJNYM sosem pieczarkowym, który również odnalazłam u Fannie.  


suflet, suflet z kurczaka, sos pieczarkowy, co zrobić z kurczakiem z rosołu?

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 35 minut( pieczenie) 
POTRZEBNE BĘDĄ: 

  • piekarnik 
  • tortownica, naczynie żaroodporne lub forma ceramiczna 
  • rondel 
  • rondelek 
  • 2 miski 
  • mikser
SKŁADNIKI: 
SUFLET :
  • ugotowane mięso z kurczaka 
  • 1 średnia, posiekana cebula 
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka do wysmarowania formy. 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 szklanka rosołu 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 szklanki bułki tartej 
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire 
  • 3 żółtka 
  • 3 białka 
  • pęczek posiekanej, zielonej pietruszki 
  • sól, pieprz
SOS PIECZARKOWY:

  • 3 łyżki masła 
  • 1 mała, drobno posiekana cebula 
  • 3 łyżki mąki 
  • 1 szklanka śmietany 18% 
  • 500g pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki 
  • sól, papryka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SUFLET
  1. Białka ubijamy na sztywną masę. 
  2. Formę do ciasta smarujemy masłem. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C.
  4. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy mąkę, całość dokładnie mieszamy.
  5. Do tak powstałej bazy wlewamy rosół oraz mleko a następnie całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 
  6. Następnie dodajemy bułkę tartą i cały czas mieszając gotujemy wszystko 2 minuty. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. 
  7. Tak przygotowaną bazę zdejmujemy z ognia, dodajemy mięso z kurczaka i pietruszkę. Dokładnie mieszamy.
  8. Na końcu delikatnie i stopniowo dodajemy białka.
  9. Tak przygotowaną masę przelewamy do natłuszczonej formy, którą następnie wstawiamy do piekarnika na 35 minut. 
SOS PIECZARKOWY
  1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor.
  2. Następnie dodajemy mąkę i cały czas mieszając robimy zasmażkę ( tzn. całość trzymamy na małym ogniu cały czas mieszając przez około 2 minuty)
  3. Po tym czasie, cały czas mieszając, dodajemy śmietaną.
  4. Na końcu dodajemy pieczarki i całość gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut.
  5. Całość przyprawiamy solą i papryką.
WŁALA :)

2 komentarze :

Agabi pisze...

wygląda bardzo apetycznie.

Biedronka pisze...

Dziękuję:)

font-family: 'Comfortaa', cursive;