07.05.2013

Steki z polędwicy wieprzowej na szpinaku z serem pleśniowym

Skoro grillowanie jest od kilkunastu lat narodowym sportem Polaków- nie sposób uciec od dań przygotowywanych na grillu/patelni grillowej. Poniższa propozycja to jeden z moich ulubionych sposobów na podanie polędwicy wieprzowej. Danie to poznałam na warsztatach organizowanych przez portal Polska Gotuje. Dzięki marynacie i stosunkowo krótkiemu czasowi smażenia wieprzowina pozostaje soczysta i miękka, a dodatek w postaci szpinaku z serem pleśniowym doskonale dopełnia jej smak.

wieprzowina, steki z wieprzowiny, wieprzowina z grilla
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut + 1 godzina ( czas niezbędny na zamarynowanie mięsa) 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia grillowa (lub grill)
  • rondelek
  • papier do pieczenia
  • miska
SKŁADNIKI: 
  • 4 steki z polędwicy wieprzowej
MARYNATA 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
SOS Z SERA PLEŚNIOWEGO I SZPINAKU
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • opakowanie szpinaku mrożonego w liściach lub 4 garście świeżego
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 łyżki sera pleśniowego gorgonzola 
  • 100 ml białego, wytrawnego wina 
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka posiekanych, suszonych pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • sól, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa i tymianek do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy, nacieramy nią steki i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  2. W tym czasie przygotowujemy sos z sera pleśniowego i szpinaku- w rondelku rozgrzewamy olej, masło, dodajemy cebulę i czosnek, a po 5 minutach szpinak, ser pleśniowy i białe wino, zagotowujemy a następnie wlewamy śmietanę, dodajemy pomidory i kapary, mieszamy , zagotowujemy i doprawiamy do smaku. 
  3. Steki smażymy na patelni grillowej wyłożonym papierem do pieczenia 2-3 minuty z każdej strony (na grillu smażymy około 5-6 minut z każdej strony).
  4. Tak przygotowane steki układamy na sosie szpinakowym. 
WŁALA :)

6 komentarzy :

Ola pisze...

Zobaczyłam ten przepis i momentalnie zrobiłam się mega głodna. Wygląda pysznie i przede wszystkim jest ze szpinakiem, a ja kochammmmmmmm szpinak :)))

Myszka pisze...

pychotka!!!!!
Pozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com

Małgosia pisze...

mlask, mlask :)))) takie danka bardzo lubię. A ostatnio mam grillomanię...

Biedronka pisze...

Ja też uwielbiam :) Na szczęście już za chwilkę będzie świeży :D

Biedronka pisze...

:)

Biedronka pisze...

No jak większość naszych rodaków :D Cieszę się, że przepis Ci podpasował

font-family: 'Comfortaa', cursive;