02.05.2013

Sernik z ricotty i ananasa


Do wysypu świeżych owoców pozostała jeszcze dosłownie chwila. Ja, podobnie jak Wy nie mogę doczekać się swojskich truskawek, czereśni, porzeczek, śliwek. A że nie mogę się przekonać do tych owoców w wersji "made in China" czy "made in Spain" to czas oczekiwania umilam sobie min. takim oto sernikiem  z ricotty do którego przygotowania wykorzystujemy ananasa z puszki. 
Przepis pochodzi z książki "Książka kucharska rodziny Soprano opracowana przez Artiego Bucco".


sernik z ricotty, sernik z ananasem
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut  + 4 godziny ( studzenie ciasta) 
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • mikser 
  • rondelek 
  • tortownica o średnicy około 22 cm ( ja użyłam nieco większej, ceramicznej formy) 
  • piekarnik
SKŁADNIKI: 
CIASTO
  • 1 łyżka miękkiego masła 
  • 1/3 szklanki pokruszonych ciasteczek digestive 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 420g sera ricotta 
  • 2 duże jajka 
  • 1/4 szklanki śmietany 18% 
  • łyżeczka startej skórki z cytrynu
  • łyżeczka aromatu lub esencji waniliowej
POLEWA
  • ananas odsączony z 2 puszek, pokrojony w drobne kawałki
  • 1/3 szklanki syropu z ananasa ( czyli tego soku, w którym jest ananas w puszce ;))
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  2. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Wrzucamy pokruszone ciastka i obsypujemy nimi dno i boki tortownicy.
  3. W misie miksera łączymy cukier z mąką kukurydzianą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy całość na gładką masę, którą następnie przelewamy do tortownicy.
  4. Sernik pieczemy 50 minut. Następnie tortownicę stawiamy na kratce w piekarniku i studzimy do temperatury pokojowej.
  5. Przygotowujemy polewę ananasową - w rondelku łączymy cukier z mąką kukurydzianą, Dodajemy syrop i sok  z cytryny i zagotowujemy, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Na końcu wrzucamy rozdrobnionego ananasa i całość mieszamy. 
  6. Rondel zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
  7. Polewę rozprowadzamy na serniku.
  8. Całość wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. 
WŁALA :)

2 komentarze :

gin pisze...

Wygląda smakowicie :) Choć ananasa wolę zdecydowanie śieżego :)

Biedronka pisze...

Ja również, choć w powyższej wersji ten z puszki daje radę :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;