23.05.2013

Ravioli ze szpinakiem i kremem marchewkowym

Weekend to czas, w którym możemy trochę bardziej poszaleć w kuchni i zabrać się za coś, czego wykonanie zajmuje nieco więcej niż 30 minut.  Dziś mam właśnie dla Was przepis na danie, które najlepiej smakuje, gdy wykonywane jest nieśpiesznie - domowej roboty ravioli ze szpinakiem i kremem marchewkowym. Jak dla mnie- niebo w gębie! 

POZIOM TRUDNOŚCI: średnii
CZAS PRZYGOTOWANIA:  1,5 godziny

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • miska
  • robot kuchenny lub para silnych rąk
  • rondel
  • duży garnek
  • patelnia
  • wałek lub maszynka do makaronu
  • stolnica
  • radełko ( opcjonalnie)
SKŁADNIKI: 
CIASTO
  • 200g maki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
FARSZ
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach lub 3 garście świeżego
  • 300g sera ricotta
  • 2 łyżki parmezanu
  • żółtko
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

KREM MARCHEWKOWY:
  • 4 marchewki obrane i pokrojone w plastry
  • mała cebula drobno posiekana
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 40 g parmezanu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
  1. Do miski wrzucamy mąkę, całe jajka i odrobinę soli i dokładnie wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego lub pary silnych rąk.
  2. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
FARSZ:
  1. Szpinak podsmażamy lekko na patelni ( do momentu, aż wyparuje woda).
  2. Następnie studzimy go i kroimy na drobne kawałki.
  3. Do szpinaku dodajemy ricottę, żółtko, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
PRZYGOTOWANIE RAVIOLI:
  1. Schłodzone ciasto wałkujemy na bardzo cienkie placki ( przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu), następnie wykrawamy prostokąty, na połowę prostokąta nakładamy farsz, zlepiamy na pół drugą połową prostokąta i odcinamy brzegi przy pomocy radełka ( lub noża, jeśli nie posiadamy radełka).
  2. Tak przygotowane ravioli gotujemy w dużej ilości osolonej wody ( około 2 minut od momentu wypłynięcia pierożków na powierzchnię).
  3. Ugotowane pierożki podsmażamy na maśle.
KREM MARCHEWKOWY:
  1. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną szalotkę i pokrojoną w plastry marchewką i całość zalewamy wywarem.
  2. Następnie dodajemy sól i pieprz i całość gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut.
  3. Tak przygotowany krem miksujemy blenderem.

Ravioli podajemy na kremie marchewkowym. Całość posypujemy parmezanem.
  
WŁALA :)

2 komentarze :

Ania pisze...

Zrobię z sosem śmietanowym :)

Anonimowy pisze...

Potrawa a'la DORSIA

font-family: 'Comfortaa', cursive;