25.05.2013

Pszenny chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym


Dziś zapraszam Was na jeden z bardziej oryginalnych przepisów na chleb, jakie zdarzyło mi się znaleźć- chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym. Jego niewątpliwą zaletą jest niesamowicie chrupiąca skórka, minusem zaś to, że trzeba uważyć aby się nie poparzyć wkładając gorące naczynie do gorącego piekarnika i zdejmując gorącą pokrywkę podczas pieczenia chleba. 
Na szczęście do jego przygotowania nie potrzebujemy nawet miksera czy stolnicy (ciasto mieszamy łyżką).
Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam zaczerpnęłam z kuchni Breni


chleb pszenny, chleb z garnka, chleb z naczynia żaroodpornego
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:   10 minut +2 godziny (odpoczynek ciasta) +50 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • miska
  • miseczka
  • drewniana łyżka
  • naczynie żaroodporne z pokrywką

SKŁADNIKI: 
  • 3 płaskie łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  •  2 łyżki siemienia lnianego 
  • 350 g letniej wody 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W małej misce mieszamy drożdże z 3 łyżkami wody i cukrem.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, siemię lniane a następnie wlewamy rozpuszczamy drożdże.
  3. Następnie dodajemy resztę wody i całość dokładnie mieszamy łyżką ( ciasto będzie rzadkie).
  4. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy.
  6. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, a następnie wkładamy do zimnego piekarnika ( bez przykrycia), który nagrzewamy do 245°C.
  7. Gdy piekarnik z naczyniem żaroodpornym osiągną odpowiednią temperaturę ostrożnie wyjmujemy naczynie z piekarnika, wlewamy do niego ciasto, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut, po czym przykrywamy garnek pokrywką i pieczemy 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb kolejne 20 minut.
  8. Naczynie z upieczonym chlebem wyciągamy z piekarnika i po kilku minutach chleb wykładamy na kratkę do ostudzenia. 
WŁALA :)

6 komentarzy :

Damian pisze...

Wyobrażam sobie jak chrupiąca jest skórka, uwielbiam ... zjadłbym :)

Biedronka pisze...

No to do dzieła!

Maggg pisze...

Biedronko dziękuję za ten fenomenalny chlebek. Na przepis trafiłam przypadkiem, buszując sobie po kulinarnych blogach za inspiracją na zbliżające się urodzinki:)) Przeczytałam i pomyślałam, kurczę i tak nie ma pieczywa na kolację, wszystko mam, co mi tam, upiekę. Bomba, jest to najlepszy chleb jaki zdarzyło mi się popełnić! Zawsze coś nie tak, albo zbity, albo twardy ale ten idealny. Chyba za sprawą techniki pieczenia bo przecież sam przepis (wybacz) nie zaskakuje niczym szczególnym...
Piekłam w glinianym naczyniu i użyłam mąki pszennej ale nie zwykłej tylko chlebowej (u mnie w UK używa się strong flour i taka akurat miałam z poprzedniego chlebowego eksperymentu). Chleb jest genialny, kupuję większe naczynie z pokrywą i od dzisiaj piekę chleb w domu. Wszystkim smakowało i moje szkodniki wcinały sam pelek (znaczy się chlebek) bez niczego. Ma tylko jedną wadę: JEST GO ZA MAŁO!

Biedronka pisze...

Maggg bardzo dziękuję Ci za te ciepłe słowa :) Jestem jeszcze bardziej zmotywowana do wyszukiwania takich perełek jak ta, bo przecież "wszystko już było". Pozdrawiam serdecznie

kasia198814 pisze...

Mam naczynie żaroodoporne ale bez przykrywki. Czy mogę upiec chlebek bez przykrycia? Chleb wydaje się prosty i na pewno dużo frajdy z własnej pracy :)Pozdrawiam

Biedronka pisze...

Kasiu, jak nie masz przykrywki spróbuj przykryć go np. folią aluminiową- nie obiecuję, że wyjdzie, ale jest szansa że się uda

font-family: 'Comfortaa', cursive;