26.05.2013

Łosoś ze szparagami zapiekany w cieście francuskim

Dziś, zgodnie z planem powinna się ukazać kolejna odsłona Prawa Biedronki. Postanowiłam jednak zmienić plany i zaprosić Was na danie, które umieściła ostatnio na swoim blogu Agata. Sezon na szparagi jest tak krótki a przepis na poniższe danie jest tak banalnie prosty, że nie mogłam zwlekać ani dnia dłużej aby podzielić się z Wami moim odkryciem.  Odkryciem, które na stałe wejdzie do mojego menu.
Zrobienie tego obiadu zajmuje mniej więcej tyle czasu, co przygotowanie kanapek, więc spokojnie możecie zabrać się za ten pyszny obiad gdzieś pomiędzy poranną kawą a śniadaniem. 
Łosoś ze szparagami zapiekany w cieście francuskim idealnie nadaje na to, aby zafundować sobie odrobinę luksusu podczas przerwy na lunch i zapomnieć na chwilę o galopujących terminach :)
A na kolejną odsłonę Prawa Biedronki zapraszam Was już w przyszłą niedzielę!


łosoś, szparagi, ciasto francuskie, łosoś w cieście francuskim
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 20 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • miseczka
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 500g filetu z łososia
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.
  2. Z łososia odkrawamy skórę.
  3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia na której rozkładamy ciasto francuskie.
  4. Na połowie układamy łososia. Solimy i pieprzymy do smaku
  5. Na łososiu układamy szparagi ( układamy je naprzemiennie wzdłuż szerszego boku łososia taki sposób by główka jednego szparaga skierowana był do lewego boku, a główka kolejnego skierowana do prawego boku itd.)
  6. W miseczce mieszamy śmietanę z koperkiem, musztardą i sokiem z cytryny a następnie tak przygotowany sos rozprowadzamy po szparagach.
  7. Następnie całość przykrywamy drugą połową ciasta francuskiego i zwijamy tak, by powstał pieróg w kształcie prostokąta. 
  8. Wierzch ciasta nacinamy delikatnie nożem  a następnie smarujemy jajkiem. 
  9. Całość wstawiamy do piekarnika na 20 minut. 


WŁALA :)

4 komentarze :

Ania pisze...

Obłędne kolory!

Biedronka pisze...

i do tego banalnie prosty sposób wykonania ;)

chochlikikuchenne pisze...


Hej :)
Mam zaszczyt nominowac Cie do Liebster Blog. Mam nadzieje, ze znajdziesz ochote i chwilke na udzial w zabawie. Bedzie mi bardzo milo :D Pytania znajdziesz tu : http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2013/05/28/liebster-blog/

Pozdrawiam serdecznie, Klaudia :)

Olka pisze...

Pięknie wygląda w przekroju :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;