24.05.2013

Jajka zapiekane w kokilkach


Dzisiejsza propozycja mieści się w pierwszej trójce ulubionych śniadań Pana Biedronka. Chrupiący boczek, delikatnie upieczone jajko i szczypiorek...niby nic, a jednak COŚ :)  Jeśli  na Waszych stołach jajecznica jest daniem obowiązkowym w leniwe, niedzielne poranki- po prostu musicie wypróbować poniższy przepis. 



POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:   30 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • kokilki 
SKŁADNIKI: 
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżeczki śmietany 18%
  • 8 cienkich plastrów boczku, tłustej ogonówki lub szynki
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C z termoobiegiem
  2. Każdą z kokilek wykładamy 2 plastrami boczku a następnie wbijamy jajko uważając, by nie uszkodzić żółtka. 
  3. Następnie, przy pomocy łyżeczki do każdej z kokilek dodajemy 1 łyżeczkę śmietany mieszając delikatnie białko ze śmietaną tak, by nie uszkodzić żółtka ( jak uszkodzimy to nic się nie stanie, po prostu nasze zapieczone jajko straci nieco na "urodzie")
  4. Zawartość kokilek lekko solimy, pieprzymy i posypujemy szczypiorkiem.
  5. Tak przygotowane naczynia wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;