11.05.2013

Jajka marynowane w occie balsamicznym

Muszę przyznać, że jestem prawdziwą entuzjastką marynowanych przysmaków, które zazwyczaj podaje się do wysoko procentowych trunków. Uwielbiam pikle, kiszonki a od niedawna- także śledzie marynowane w cebulce. Za sprawą niezawodnej Ewy z bloga MojeTworyPrzetwory katalog serwowanych przeze mnie przekąsek powiększył się o jajka marynowane w occie balsamicznym, które świetnie nadają się także jako dodatek do pasztetu czy pieczeni. 
Ważne, aby podczas marynowania raz dziennie zamieszać zawartość słoika lub pojemnika tak, aby jajka równomiernie się zabarwiły. 


jajka marynowane, jajka marynowane w occie balsamicznym, jajka w occie
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:   10 minut + 5-7 dni ( czas niezbędny na marynowanie) 

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • słoik lub wysoki pojemnik
  • rondelek
SKŁADNIKI: 
  • 8 jaj ugotowanych na twardo (obranych)
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Oba rodzaje octu i cukru wlewamy do rondelka, dodajemy wodę i sól a następnie całość zagotowujemy.
  2. W słoiku lub wysokim pojemniku układamy jajka, a pomiędzy nie wkładamy cebulę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskiego.
  3. Zalewę lekko studzimy, zalewamy jajka i odstawiamy do wystygnięcia. 
  4. Gdy zalewa całkowicie ostygnie, słoik lub pojemnik przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 5-7 dni. 
WŁALA :)

3 komentarze :

mojetworyprzetwory pisze...

ALe fajnie, że Ci-Wam zasmakowały;) U mnie były tydzień temu na weekend i za tydzień zabieram ze sobą wielki słój w gości;)

p.s. dostałam ślinotoku;))) uwielbiam tą zalewę, uwielbiam te jajka;)

Biedronka pisze...

Ewa, no Tyś ma królowa przetworów :D Więc się nie dziw, że podpasowało :D

Anonimowy pisze...

Bardzo jestem ciekawa smaku tych jajek. Na pewno wypróbuję!
Gosia O.

font-family: 'Comfortaa', cursive;