09.05.2013

Chleb z San Francisco


Jak zdążyliście zauważyć, jednym z moich ulubionych blogów jest Pracowniawypieków.
Dzisiejsza propozycja pochodzi ze wskazanej powyżej strony Liski, ale ze względu na to, że gdy zabrałam się za chleb okazało się iż mąka razowa "wyszła"  podana niżej receptura różni się od oryginału :)


chleb z San Francisco, mąka pszenna, chleb, domowe pieczywo, domowy chleb
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 2,5 godziny ( wyrośnięcie chleba) + 50 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • miska
  • robot kuchenny lub silna para rąk
  • 2 małe keksówki lub 1 duża
SKŁADNIKI: 
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży 
  • 240 g mąki żytniej 
  • 360 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • 1 łyżka soli 
  • 250 g zakwasu żytniego 
  • 425 ml wody 
  • dodatkowo: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietanki oraz olej do wysmarowania keksówek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W misce umieszczamy wodę, dodajemy drożdże i odstawiamy na 15 minut.
  2. Następnie dodajemy 375 mąki pszennej, zakwas, sól i ocet. Całość mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę aż ciasto podwoi swoją obecność.
  3. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę i zagniatamy luźne ciasto.
  4. Ciasto wlewamy do 1 szklankę mąki pszennej, całość mieszamy ( łyżką lub przy pomocy przystawki do ciasta drożdżowego)
  5. Keksówki smarujemy olejem, posypujemy mąką i wlewamy ciasto.
  6. Tak przygotowany chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  7. Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietanką.
  8. Piekarnik nastawiamy do temperatury 230°C, wstawiamy chleb a po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy kolejne 30-35 minut.
  9. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;