28.05.2013

Chleb pszenno żytni na zakwasie

Ten pszenno- żytni chleb to kolejna propozycja pieczywa, które możecie przygotować w tygodniu po powrocie z pracy. Dodatkową jego zaletą jest to, że jego skład zawiera mąkę żytnią co sprawia, że nawet będąc na diecie możemy sobie na niego pozwolić ( wiadomo, że mieszane pieczywo jest mniejszym złem niż to w 100% składające się z mąki pszennej ;)) 
chleb pszenno-żytni, chleb na zakwasie, domowy chleb
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  10 minut + 3 godziny (wyrośnięcie ciasta) + 40 minut (pieczenie chleba)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  •  piekarnik
  • rondelek
  •  miska
  •  robot kuchenny lub silna para rąk
  •  keksówka
SKŁADNIKI: 
  • 250g mąki pszennej
  • 250g mąki żytniej
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 150 g zakwasu żytniego 
  • 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży 
  • 350 g wody 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka otrąb żytnich
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i zagniatamy dość gęste ciasto, które następnie odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  2. Po tym czasie keskówkę smarujemy olejem i obsypujemy otrębami żytnimi.
  3. Na tak przygotowaną keksówkę wlewamy ciasto, które zostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
  4. Po tym czasie nastawiamy piekarnik do temperatury 210°C i wstawiamy chleb do upieczenia na 40 minut.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy w keksówce po czym wyjmujemy z formy i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.

WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;