20.04.2013

Zupa cytrynowa

W jesienno-zimowe dni mogę spędzać w kuchni całe wieczory. Gdy nadchodzi wiosna szukam przepisów ograniczających się do "nastawienia czegoś", "zamieszania od czasu do czasu" - jednym słowem najlepiej,gdy obiad zrobi się praktycznie sam. 

Taka też jest moja dzisiejsza propozycja - szybka, łatwa i niesamowicie orzeźwiająca, słoneczna zupa. Dzięki dużej zawartości witaminy C doskonale sprawdzi się także jako antidotum na "syndrom dnia następnego" ;)

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania"

zupa cytrynowa, orzeźwiająca zupa, sposób na kaca
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • rondel o grubym dnie
  • rondelek 
SKŁADNIKI:
  •  60 g masła
  •  2 średnie cebule pokrojone w cienkie krążki
  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 4 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 250g piersi z kurczaka pokrojonej na małe kawałki
  • sok i skórka starta z 3 cytryn
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • 250g drobnego makaronu
  • sól pieprz
  • 150 ml śmietany 12%
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, marchew, seler, mięso z kurczaka i obsmażamy całość na średnim ogniu przez około 8 minut, cały czas mieszając.
  2. W tym czasie w rondelku zagotowujemy wodę i wrzucamy na 3 minuty skórkę startą z cytryny, którą następnie odcedzamy. 
  3. Tak przygotowaną skórkę z cytryn wraz z sokiem z 3 cytryn dodajemy do wywaru, który gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut.
  4. Na końcu dodajemy makaron i gotujemy całość kolejne 10 minut. 
  5. Tak przygotowaną zupę doprawiamy solą i pieprzem, na końcu wlewając śmietanę ( uważamy, aby po dodaniu śmietany nie zagotować zupy, tylko lekko ją podgrzać)

WŁALA J

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;