21.04.2013

Rybne szaszłyki


Dziś zapraszam Was na rybne szaszłyki. Sezon grillowy już niedługo, więc może zamiast maltretowania karkówki w przyprawie do grilla skusicie się na rybę w marynacie z pomarańczy?  
Poniżej przedstawiłam metodę na przygotowanie szaszłyków w domu na patelni grillowej, ale jeśli robicie grilla na powietrzu ( nie na balkonie;)) po prostu zastąpcie patelnię grillem.  
Danie pochodzi z warsztatów organizowanych przez portal Polska Gotuje.


rybne szaszłyki, grill, ryba, łosoś
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 2 godziny (czas na marynowanie) + 10 minut (smażenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia grillowa
  • miska
  • blender  
  • rondel
  • patyczki do szaszłyków

SKŁADNIKI: 
800g filetów z ryby ( łososia, tuńczyka, dorsza, miecznika) 
MARYNATA
  • 1 cebula 
  • sok z 1 wyciśniętej pomarańczy 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej kolendry 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 40 ml oliwy z oliwek 
  • Sól, pieprz 
  • 2 liście laurowe 
SZPINAK
  • opakowanie liściastego szpinaku mrożonego 
  • ser lazur 200g 
  • 80 ml śmietany 
  • 3 ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Filety kroimy w 3 cm kostkę. 
  2. Patyczki do szaszłyków namaczamy w zimnej wodzie. 
  3. Wszystkie składniki marynaty (oprócz liści laurowych) wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy liście laurowe i tak przygotowaną marynatą zalewamy ryby. Odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 2 godziny. 
  4. W międzyczasie przygotowujemy szpinak: Szpinak rozgrzewamy w rondlu, dodajemy śmietanę, drobno posiekany czosnek i ser lazur. Po zagotowaniu odstawiamy z ognia. 
  5. Zamarynowaną rybę nakładamy na patyczki, grillujemy na patelni grillowej około 6-8 minut. 

WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;