14.04.2013

Placuszki Pancakes


Nie wyobrażam sobie cyklu Retro Kuchnia, w którym odkrywam tajniki amerykańskiej kuchni bez prawdziwej, śniadaniowej klasyki - pancakes :) I podobnie jak w przypadku poprzednich dań, i tym razem Fannie Farmer nie zawiodła. Wręcz przeciwnie- z każdym kolejnym przepisem wyrasta na moją osobistą Kulinarną Boginię :) 
Placuszki możecie podać z dowolnymi dodatkami ( klasycznie podaje się je z masłem lub syropem klonowym)- ja wykorzystałam dżem z borówek amerykańskich


placuszki, pancakes, retro kuchnia, amerykańskie śniadanie

POZIOM TRUDNOŚCI:  proste
CZAS PRZYGOTOWANIA:  10 minut + co najmniej 15 minut na smażenie
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • rondelek
  • trzepaczka rózgowa
  • 2 miseczki

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko, lekko ubite

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W misce mieszamy dokładnie suche składniki.
  2. Do miseczki z ubitym jajkiem dodajemy przestudzone masło i mleko. Całość dokładnie mieszamy a następnie dodajemy suche składniki ( od razu całość)
  3. Całość energicznie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Gdy ciasto będzie zbyt gęste- dodajemy odrobinę mleka.
  4. Na patelni smażymy niewielkie placuszki ( bez dodatku tłuszczu- dodatek masła sprawia, że ciasto nie powinno przywierać)
  5. Podajemy w ulubionymi dodatkami- syropem klonowym, dżemem, owocami. 

WŁALA :)

6 komentarzy :

Ervisha pisze...

Placuszki na niedzielny poranek sa najlepsze :)

Roz Airad pisze...

wyglądają bajecznie ;d

Biedronka pisze...

Zgadzam się- najlepiej ze świeżymi owocami, ale do tego jeszcze troszkę trzeba poczekać... :D

Biedronka pisze...

Dziękuję!

Paulina pisze...

życzę sobie takie w czerwcu na romantyczne śniadanie do łóżka :D

Biedronka pisze...

Mówisz- masz :D

font-family: 'Comfortaa', cursive;