22.04.2013

Pieczona łopatka marynowana w rozmarynie i czosnku

Dziś prawdziwy klasyk- pieczona łopatka wieprzowa. Ale żeby nie było tak zwyczajnie- przed wrzuceniem jej do piekarnika zamarynowałam ją w rozmarynowo-czosnkowej paście a następnie upiekłam w rękawie. 
To doskonała alternatywa dla kupnych wędlin- nie wiem jak Wy, ale ja staram się kupować jak najmniej przetworzone mięso aby uniknąć całej autostrady dodatków, którą producenci wtłaczają do mięsa. 

łopatka pieczona w rękawie, wieprzowa łopatka, pieczyste
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 12 godzin (marynowanie mięsa) + 1,5 godziny (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • piekarnik 
  • rękaw do pieczenia 
  • naczynie żaroodporne 
  • moździerz

SKŁADNIKI: 
  • 2 łopatki wieprzowe- po 500g każda 
  • 8 posiekanych ząbków czosnku 
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu 
  • 1 łyżka soli 
  •  łyżka grubo zmielonego pieprzu 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 szklanka wody


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W moździerzu ucieramy na pastę posiekany czosnek, rozmaryn, sól, pieprz i oliwę z oliwę.
  2. Łopatki nacinamy ostrym nożem tworząc kratkę i wmasowujemy w nią pastę rozmarynowo-czosnkową. Tak przygotowane  mięso odstawiamy na 12-18 godzin do lodówki. 
  3. Po tym czasie  nagrzewamy piekarnik do 180°C.
  4. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy do niego 1 szklankę wody i dokładnie zawiązujemy wpuszczając powietrze do środka ( chodzi o to, aby z rękawa powstał nam swojego rodzaju "balon").  
  5. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1,5 godziny.
  6. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rękawa, sos przelewamy do rondelka, odcinamy warstwę tłuszczu znajdującego się na łopatce i pieczemy kolejne 15 minut w piekarniku ustawionym na górną grzałkę. 
  7. Tak przygotowane mięso przed podaniem kroimy w cienkie plastry. 

WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;