04.04.2013

Makaron z pieczarkami, szpinakiem, serkiem topionym i pistacjami

Dziś zapraszam Was na szybki makaron- ze szpinakiem, pieczarkami, serkiem topionym i pistacjami. To doskonała propozycja lunch dla zabieganych, którą można przygotować jeszcze przed wyjściem do pracy. 
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania" wydawnictwa Olesiejuk.
makaron z pieczarkami, makaron ze szpinakiem, makaron z pistacjami, makaron z serkiem topionym, wegetariańskie
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  •  garnek 
  • patelnia 
  • sitko
SKŁADNIKI: 
  • 2 łyżki oleju orzechowego
  • 1 pęczek młodej cebulki pokrojonej w cienkie krążki
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 250g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 500g makaronu ( ja użyłam krótkich wstążek)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g liści szpinaku (mogą być mrożone)
  • 120 g topionego sera z ziołami i czosnkiem
  • 4 łyżki śmietany
  • 60 g solonych pistacji
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
  • pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Na patelni rozgrzewamy olej orzechowy, wrzucamy czosnek i cały czas mieszając podsmażamy go przez 1 minutę uważając, by nie przypalić.
  2. Następnie dodajemy pieczarki, całość mieszamy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut.
  3. W międzyczasie w garnku zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy w niej makaron, który następnie odsączamy i przekładamy ponownie do garnka.
  4. Do podsmażonych pieczarek dodajemy szpinak, który podgrzewamy przez 2 minuty, następnie dodajemy ser i rozpuszczamy.
  5. Całość mieszamy ze śmietaną i podgrzewamy na wolnym ogniu uważając, by nie doprowadzić do zagotowania sosu.
  6. Sos wylewamy na ugotowany makaron, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy podgrzewając wszystko na niewielkim ogniu.
  7. Gotowy makaron tuż przed podaniem posypujemy pistacjami i bazylią.
WŁALA :)

2 komentarze :

Panna Malwinna pisze...

Dodatek pistacji bardzo mi się podoba. Wrzucam przepis w zakładki, gdy tylko pojawi się szpinak chętnie ugotuję ten makaron.

Biedronka pisze...

Cieszę się, że przypadł Ci do gustu. Ciekawa jestem Twoich wrażeń :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;