25.04.2013

Lemon curd - krem cytrynowy

Znacie to powiedzenie: "Kiedy życie daje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę"?
Moja wersja tej maksymy brzmi: "Kiedy życie daje Ci cytryny, zrób z nich lemon curd...a następnie sernik, makaroniki, drożdżówki, lody, ptysie, które przełożysz tą aksamitną słodko-kwaśną masą".
Po krem cytrynowy w poniższym wydaniu będę sięgać nie raz podczas nadchodzącego lata przy okazji rozmaitych deserów, dlatego już dziś zapraszam Was po przepis zaczerpnięty od Dorotus.


lemon curd, krem cytrynowy, cytryny, masa cytrynowa
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • rondelek
  • trzepaczka rózgowa
  • tarka o drobnych oczkach
SKŁADNIKI:
  • sok i skórka starta z 3 cytryn
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki oprócz oliwy i zagotowujemy cały czas mieszając. 
  2. Gdy masę doprowadzimy do temperatury wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas mieszając przez 2 minuty
  3. Po tym czasie dodajemy oliwę i znów gotujemy przez 2 minuty.
  4. Gotowy lemon curd przekładamy do słoiczka i pozostawiamy do ostygnięcia. Możemy  go przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.  

WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;