02.04.2013

Kotleciki jagnięce

Dziś zapraszam Was na kotlety jagnięce wg przepisu Roberta Sowy. Danie to poznałam na jednych z warsztatów organizowanych przez Polska Gotuje. Relację z tego wydarzenia możecie przeczytać tutaj.
W przepisie występuje przyprawa do gyrosa jednej z dużych firm- jeśli zamierzacie skorzystać z gotowej mieszanki- zwróćcie uwagę, aby w składzie nie było polepszaczy smaku. 
Do kotlecików Robert  Sowa zaproponował  swoją autorską wersję "tzatzików" - z pomidorami i rzodkiewką. Ja w kwestii tego dodatku pozostanę jednak tradycjonalistką. Tam, gdzie do jogurtu dodajemy inne składniki niż starte ogórki i czosnek kończą się tzatzyki a zaczynają się różnego rodzaju surówki i sałatki. 

kotleciki jagnięce, Robert Sowa, przepis na kotleciki jagnięce, jagnięcina


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:   2 godziny ( marynowanie) + 1 godzina
POTRZEBNE BĘDĄ:

  • patelnia grillowa
  • miska
  • patelnia

SKŁADNIKI:
KOTLETY JAGNIĘCE  
  • 4 kotleciki jagnięce 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa (polecam Wam te, które możecie znaleźć w sklepach z orientalną żywnością. Kupując przyprawy w supermarketach zwracajcie uwagę, aby w składzie mieszanek nie było polepszaczy smaku i mąki) 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki musztardy 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 ziemniaki pokrojone w talarki 
  • 1 papryka pokrojona w kostkę 
  • 3 suszone pomidory pokrojone w kostkę 
  • 1 marchewka pokrojona w talarki 
  • 2 pity 
  • sól i pieprz do smaku 
  • garść rukoli
JOGURTOWA SAŁATKA Z OGÓRKA,RZODKIEWKI I POMIDORA
  • 200 g jogurtu greckiego 
  • 1 ogórek starty na tarce o grubych oczkach 
  • 4 rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach 
  • 2 pomidory obrane ze skórki i drobno pokrojone 
  • garść drobno posiekanego szczypiorku 
  • sól i pieprz do smaku 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KOTLETY JAGNIĘCE  
  1. 1/2 szklanki oleju mieszamy z przyprawą do gyrosa, musztardą i miodem. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy kotlety jagnięce tak, aby nie pobrudzić kostki i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  2. Po tym czasie przygotowujemy warzywa: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy warzywa i całość smażymy około 20-25 minut co jakiś czas mieszając. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Gdy warzywa są już gotowe na rozgrzanej patelni grillowej smażymy zamarynowane kotlety po 2-3 minuty z każdej strony. 
  4. Przed samym podaniem delikatnie podgrzewamy chleb pita na patelni na której smażyliśmy kotleciki.
JOGURTOWA SAŁATKA Z OGÓRKA,RZODKIEWKI I POMIDORA   
Jogurt łączymy z warzywami, doprawiamy solą i pieprzem a na końcu posypujemy szczypiorkiem. 
  
WŁALA :)

4 komentarze :

Daria Diering pisze...

MMMM wyglądają bardzo apetycznie! :)

Bo(ro)n Appétit pisze...

Nigdy nie robiłam kotlecików jagnięcych. Jak to możliwe? ;) Twoje prezentują się bardzo smacznie i nabrałam ochoty na nie!!!Zwłaszcza z tą pyszniastą sałatką!

Mariola pisze...

pyszne i zdrowe kotleciki jagnięce,kupiłam kilka w Lidlu i jutro chcę je przygotowac w podobny sposób.

Biedronka pisze...

Mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;