30.04.2013

Indyk pieczony w warzywach z puree i śliwkowymi buraczkami


Dziś zapraszam Was na kolejne danie, które miałam okazję poznać przy okazji uczestnictwa w warsztatach. Choć od ich czasu minęło kilka miesięcy wspominam wciąż świetną atmosferę panującą na warsztatach, organizację no i poczucie humoru Mistrza Budynka. 
Poniższy przepis doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla schaboszczaka w niedzielny obiad.Jest to też świetna propozycja dla osób przyzwyczajonych do klasycznych staropolskich smaków z nieufnością podchodzących do eksperymentów.
Co więcej, przedstawiony patent na sos wiśniowy genialnie zagra również jako dodatek do lodów czekoladowych. 


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  1,5 godziny ( co nie oznacza, że przez ten czas będziemy cały czas stać nad garnkami ;) )   

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • rondelek
  • 2 garnki
  • patelnia
  • papier do pieczenia
SKŁADNIKI: 
INDYK
  • filet lub udko z indyka
  • 2 posiekane marchewki
  • 1 posiekana pietruszka
  • mały posiekany seler
  • mały por pokrojony w półplasterki
  • 50g masła
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól pieprz
PUREE
  • 4 ziemniaki
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • świeży koperek
BURACZKI ZE ŚLIWKAMI
  • 3 średniej wielkości buraki
  • 2 łyżki masła
  • 30 dag śliwek ( mogą być mrożone)
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml octu winnego
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina ( opcjonalnie) 
SOS WIŚNIOWY
  • 40 dag wiśni ( mogą być mrożone)
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
INDYK:
  1. Nastawiamy piekarnik na 170°C.
  2. Udko lub filet z indyka obsmażamy na maśle. Układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia , dodajemy włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, selera, pora), ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.
  3. Mięso pieczemy około 1,5 godziny.
BURACZKI:
  1. Buraki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 20-30 minut. Po tym czasie odcedzamy i po wystygnięciu obieramy ze skóry.
  2. Następnie buraczki trzemy na tarce o grubych oczkach ( lub kroimy w zapałki), podsmażamy na maśle aż odparują- dodajemy rodzynki, śliwki, pokrojone w kostkę jabłko, miód, ocet i wino.
  3. Dusimy pod przykryciem około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
PUREE Z ZIEMNIAKÓW
  1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy, dodajemy masło i śmietanę, a następnie miksujemy na gładką masę ( możemy też przetrzeć je przez sitko).
  2. Całość posypujemy świeżo posiekanym koperkiem
SOS WIŚNIOWY
W rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim wiśnie, podlewamy czerwonym winem, dodajemy cynamon i łyżeczkę cukru. Smażymy, aż wino się zredukuje i powstanie gęsty sos.

WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;