26.04.2013

Foccacia z pomidorami koktajlowymi

Po foccaci z ziołami nadszedł czas na wersję z pomidorami koktajlowymi. Jeśli planujecie rozpocząć sezon grillowy ( a wiem że planujecie ;)) pomyślcie o mojej propozycji jako alternatywie dla chleba czy frytek. Liczcie się jednak z tym, że rozejdzie się w mgnieniu oka, więc na wszelki wypadek zróbcie od razu 2 blachy z podwójnej ilości składników :)

foccacia z ziołami, włoskie pieczywo
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 2 godziny (odpoczynek ciasta) + 25 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • robot kuchenny lub para silnych rąk 
  • stolnica 
  • miska 
  • papier do pieczenia 
  • blacha 
  • piekarnik
SKŁADNIKI: 
CIASTO:

  • 2 łyżki suszonych drożdży 
  • 1,5 szklanki ciepłej wody 
  • 2 łyżeczki miodu 
  • 640g mąki pszennej 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki oliwy do wysmarowania blachy 
  • 3 łyżeczki soli

WIERZCH:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki suszonego oregano 
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół 
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W  misce rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy mąkę, oliwę oraz miód. Całość zagniatamy przez 5 minut, po czym dodajemy sól.
  2. Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne, a następnie formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  3. Po tym czasie z ciasta formujemy prostokąt i składamy na 3 części, po czym odkładamy w naoliwionej misce na około 1,5 godziny ( oczywiście ciasto przykrywamy ściereczką).
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości naszej blachy do pieczenia.
  5. Następnie w cieście, przy pomocy palców robimy małe wgłębienia,smarujemy wierzch oliwą z oliwek, układamy pomidorki koktajlowe rozcięciem do góry, posypujemy oregano i solą morską i zostawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. 
  6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C.
  7. Foccacię pieczemy przez około 20-25 minut do momentu uzyskania złotego koloru. 
WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;