11.04.2013

Drożdżowy chleb bezglutenowy

Dawno na blogu nie było tego, co Biedronki lubią najbardziej- pieczywa. Czas najwyższy to nadrobić, zwłaszcza że przede mną weekend pełen wrażeń i nie będę miała czasu na pichcenie.
Dziś zapraszam Was na chleb bezglutenowy, który oprócz tego, że nie zawiera glutenu jest naprawdę smaczny, ma chrupiącą skórkę i wilgotny miąższ. 
Chleb bezglutenowy z tego przepisu znajdował się wśród pieczywa, które przygotowałam na Restaurant Day
Z podanego przepisu otrzymacie 2 spore bochenki. 


chleb bezglutenowy, pieczywo bezglutenowe, bezglutenowe,
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 2,5 godziny ( wyrośnięcie chleba) + 45 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • garnek
  • miska
  • drewniana łyżka
  • papier do pieczenia
  • 2 keksówki
  • tarka
SKŁADNIKI: 
  • 500 g mąki gryczanej
  • 400 g mąki ryżowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 400g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 900 ml letniej wody
  • 60 g sezamu
  • 60 g siemienia lnianego
  • 4 płaskie łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Wszystkie mąki wsypujemy do miski. W środku robimy wgłębienie i dodajemy pokruszone drożdże. Dodajemy 300ml letniej wody i cukier.
  3. Całość lekko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Po tym czasie do ciasta dodajemy chłodne ziemniaki, sól i 600 ml letniej wody i całość mieszamy drewnianą łyżką na jednolitą masę.
  5. Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  6. 2 formy keksowe wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do nich ciasto.
  7. Keksówki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do moment w którym ciasto wypełni całą formę.
  8. Piekarnik nastawiamy do temperatury 250°C, wstawiamy keksówki a po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie chlebki wyciągamy z keksówek, wyłączamy piekarnik i wstawiamy je ponownie do gorącego piekarnika na 15 minut.
  9. Upieczone chleby wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.


WŁALA :)


Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;