29.04.2013

Curry z ciecierzycy i szpinaku


Curry z ciecierzycy to jedno z moich ostatnich odkryć. Połączenie ciecierzycy, nerkowców,  szpinaku i orientalnych przypraw to bardzo ciekawe rozwiązanie. Dodatkowym atutem tego dania jest to, że wystarczy pół godziny, aby przygotować pożywny i smaczny obiad. Gdybym była 10 lat młodsza- z pewnością przygotowywałabym go w okresie sesji i egzaminów- orzechy, szpinak, ciecierzyca to składniki, które warto mieć pod ręką gdy czeka nas spory intelektualny wysiłek. 
Przepis pochodzi ze strony Macheesmo .


curry z ciecierzycy
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • średniej wielkości rondel z pokrywką 
  • garnek do ugotowania ryżu 
  • blender 
  • mała miseczka 
SKŁADNIKI:
 MIESZANKA PRZYPRAW
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu 
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków 
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki curry 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • szczypta soli
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • 50g masła 
  • 1 posiekana cebula 
  • 4 posiekane ząbki czosnku 
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego imbiru 
  • 1 mała posiekana papryczka chilli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1/2 szklanki nerkowców 
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 2 puszki odsączonej ciecierzycy 
  • 1/4 opakowania mrożonego szpinaku lub garść świeżego
  • sok z 1 limonki 
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry 
  • ryż ( ja użyłam jaśminowego)


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Wszystkie przyprawy z mieszanki przypraw dokładnie mieszamy w miseczce.
  2. W rondlu rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę, czosnek, papryczkę chilli i imbir. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez 5 minut.
  3. Następnie dodajemy mieszankę przypraw i całość mieszamy po czym dodajemy orzechy nerkowca.
  4. Do tak przygotowanego curry dodajemy mleko kokosowe i rondel zdejmujemy z ognia.
  5. Zawartość rondla miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera, ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy.
  6. Następnie dodajemy odsączoną ciecierzycę i szpinak.
  7. Całość podgrzewamy przez 2-3 minuty na końcu dodając posiekaną kolendrę, sok z limonki i szczyptę soli.
  8. Tak przygotowane curry podajemy z ugotowanym w międzyczasie ryżem jaśminowym.
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;