28.04.2013

Chleb orkiszowy ze słonecznikiem


Dziś zapraszam Was na kolejny przepis na pieczywo- tym razem będzie to lekko słodkawy chleb o nieco "chropowatym" miąższu. Przepis pochodzi ze strony Ani prowadzącej jednego z moich ulubionych blogów- Bo(ro)n Apetit. 
Z podanych proporcji otrzymamy 2 bochenki. 


chleb z mąki orkiszowej, chleb ze słonecznikiem, chleb drożdżowy
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:   30 minut + 1,5 godziny (odpoczynek ciasta) +30 minut (pieczenia)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik 
  • blacha do pieczenia 
  • papier do pieczenia 
  • małe naczynie żaroodporne 
  • miska 
  • robot z przystawką do wyrabiania ciasta lub silna para rąk

SKŁADNIKI: 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 300 g mąki orkiszowej 
  • 50 ml maślanki w temperaturze pokojowej 
  • 150-200 ml ciepłej wody 
  • 30 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki miękkiego masła 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • duża garść pestek słonecznika 
  • 1 białko 
  • 2-3 łyżki mleka


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W małej misce mieszamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 3-4 łyżkami wody. Zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy na 15 minut.
  2. W dużej misce umieszczamy obie mąki, sól i miód. Następnie dodajemy rozczyn, oliwę z oliwek i masło. Całość mieszamy, po czym powoli ( cały czas mieszając) dodajemy maślankę. Na końcu dodajemy słonecznik i stopniowo pozostałą wodę.
  3. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i "wolne". Powinno ładnie odchodzić od ręki. Jeśli to konieczne- na końcu dodajemy jeszcze odrobinę oliwy z oliwek. 
  4. Z tak zagniecionego ciasta formujemy kulę, posypujemy ją mąką , przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
  5.  Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części z których formujemy 2 bochenki. 
  6. Uformowane bochenki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ich wierzch nacinamy nożem i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. 
  7. Piekarnik nagrzewamy do 200°C z termoobiegiem.
  8. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. 
  9. Chleb przed włożeniem do piekarnika smarujemy białkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy słonecznikiem.
  10. Wstawiamy blachę z chlebami a po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do  180°C i pieczemy kolejne 20 minut. 
  11. Upieczony chleb wykładamy na kratkę do ostudzenia. 
WŁALA :)

4 komentarze :

Paulina pisze...

Ślicznie Ci wyszedł :) Domowy chlebek to dopiero luksus, uwielbiam :)

Biedronka pisze...

Dziękuję! Ja również jestem fanką domowego pieczywa :)

Bo(ro)n Appétit pisze...

Biedroneczko! Popraw moje imię z Ani na Agatke :) A ten chlebek dziś i u mnie :)

Miłej niedzieli :)

Biedronka pisze...

Tak jest i wzajemnie ;)

font-family: 'Comfortaa', cursive;