31.03.2013

Wiejski chleb pszenny na zakwasie

Dziś zapraszam Was na wiejski chleb pszenny na zakwasie, który jest moją adaptacją przepisu pochodzącego z książki Andrzeja Fiedoruka "Kuchnia podlaska".  Chleb ma przyjemny, kwaskowaty smak, chrupiącą skórkę i dość zwarty miąższ.  Ponieważ jego przygotowanie zajmie Wam z przerwami około 40 godzin proponuję, żebyście rozpoczęli jego przygotowywanie w piątek wieczorem. 

Z podanych proporcji otrzymacie 3 niewielkie bochenki. 


chleb pszenny na zakwasie, chleb pszenny, chleb na zakwasie, chleb domowy

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:   30 minut rozłożone w ciągu 40 godzin -> w poniższym opisie podaję weekendowy sposób na przygotowanie chleba
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • miska
  • robot kuchenny lub silna para rąk
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI: 
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki wody
  • 10 g soli
  •  65 g mąki żytniej
  • 12 dag zakwasu żytniego (np. z tego przepisu)
  • 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 x 1 łyżka oleju ( ja użyłam oleju z orzechów włoskich)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W piątek wieczorem robimy starter: w misce mieszamy ze sobą mąkę żytnią, zakwas żytni, suche drożdże, 2 łyżki wody i jogurt naturalny, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce ( w moim przypadku pod kaloryfer) na 24 godziny.
  2. W sobotę wieczorem robimy zaczyn -> starter mieszamy z 350g mąki pszennej i 2 szklankami ciepłej wody. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc.
  3. W niedzielę rano do ciasta dodajemy pozostałą mąkę i sól i dokładnie wyrabiamy. Jeśli korzystacie z robota kuchennego, warto ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich wyrabiać oddzielnie. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  4. Po tym czasie blachy wykładamy papierem do pieczenia, każdą z nich smarujemy olejem ( w moim przypadku był to olej z orzechów włoskich), formujemy 3 bochenki chleba, układamy na blasze i odstawiamy na kolejne 2 godziny, aż podrosną.
  5. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200°C.
  6. Wyrośnięte chlebki smarujemy olejem, robimy w nich nacięcia i pieczemy około 40 minut.
  7. Upieczone chleby wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.

WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;