28.03.2013

Jajka w białej kiełbasie

Od dłuższego czasu na zaprzyjaźnionych blogach królują potrawy Wielkanocne. Z czystym sumieniem przyznaję, że ja wyjątkowo w tym roku nie mogę poczuć magii tych świąt. Nie wiem czy to kwestia pogody, zawrotnego tempa projektów w których biorę udział w pracy czy też ciągłych wyjazdów. Mam nadzieję, że wraz z nadchodzącą wiosną uda mi się nieco zwolnić i powrócić do dobrze mi znanego rytmu dnia w którym jest miejsce na gotowanie. 
Na szczęście jakiś czas temu przygotowałam na niedzielne śniadanie polską wersję jajek po szkocku ( zamiast mięsa mielonego użyłam białą kiełbasę).  Po pozytywnej rekomendacji ze strony Pana Biedronka przygotuję je na pewno na wielkanocne śniadanie, do czego i Was gorąco namawiam.



POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 10 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • rondel
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • 4 miseczki
  • ręczniki papierowe
SKŁADNIKI: 
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 400g białej, surowej kiełbasy 
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej słonecznikowy do smażenia 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Białą kiełbasę obieramy z flaczka i umieszczamy misce. Następnie dodajemy do niej posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek, gałkę muszkatołową, musztardę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i dzielimy na 4 części.
  2. W jednej z miseczek roztrzepujemy jajko, do kolejnej wsypujemy mąkę a do ostatniej bułkę tartą.
  3. Z każdej z części masy z białej kiełbasy tworzymy w dłoni placuszek i owijamy nim jajko ugotowane na twardo, które następnie panierujemy otaczając w kolejności w: mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Analogicznie postępujemy z pozostałymi 3 jajkami.
  4. W rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy do niego przygotowane wcześniej jajka, a następnie smażymy przez około 5 minut, do momentu zezłocenia panierki.
  5. Gotowe jajka odkładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Piekarnik nastawiamy na 200°C.
  7. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim jajka i podpiekamy w piekarniku przez około 10 minut.
WŁALA :)

4 komentarze :

retro-fusion pisze...

pycha, fajny przepis:)

Magda Teresiak pisze...

Przepis zapisany do zrobienia. Ale chyba już na przyszłą Wielkanoc. W tym roku u mnie tylko wyroby cukiernicze :)

Biedronka pisze...

cieszę się, że przypadł Ci do gustu ;D

Biedronka pisze...

:D

font-family: 'Comfortaa', cursive;