19.03.2013

Foccacia z ziołami

Wczoraj miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w wieczorze poświęconym oliwie z oliwek, które zostało zorganizowane było przez Anię z Fundacji Włosko - Polskiej InteRe. Relacja z tego wydarzenia znajdzie się w jednym z moich kolejnych wpisów. Dziś natomiast przedstawię Wam przepis na jedną z foccaci, którą przygotowałam na wczorajsze spotkanie. 
Z podanych poniżej proporcji otrzymacie jedną, dużą blachę tego aromatycznego pieczywa.

foccacia, przepis na foccacię, włoskie pieczywo, włoski chlebek
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 2 godziny (odpoczynek ciasta) + 25 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • robot kuchenny lub para silnych rąk
  • stolnica 
  • miska
  • papier do pieczenia
  • blacha
  • piekarnik
SKŁADNIKI: 
CIASTO:
  • 2 łyżki suszonych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 640g mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki oliwy do wysmarowania blachy
  • 3 łyżeczki soli
WIERZCH:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 posiekane duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W  misce rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy mąkę, oliwę oraz miód. Całość zagniatamy przez 5 minut, po czym dodajemy sól.
  2. Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne, a następnie formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  3. Po tym czasie z ciasta formujemy prostokąt i składamy na 3 części, po czym odkładamy w naoliwionej misce na około 1,5 godziny ( oczywiście ciasto przykrywamy ściereczką).
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości naszej blachy do pieczenia.
  5. Następnie w cieście, przy pomocy palców robimy małe wgłębienia,smarujemy wierzch oliwą z oliwek,posypujemy mieszanką ziół i zostawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. 
  6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C.
  7. Foccacię pieczemy przez około 20-25 minut do momentu uzyskania złotego koloru. 
WŁALA :)

2 komentarze :

Marzena pisze...

Bardzo smacznie się prezentuje:-)

Ewa Polewa pisze...

Moja "silna para męskich rąk" robi wszystko z taką precyzją, że chyba jednak szybszy będzie robot kuchenny:) Ostatnio otrzymałam najdokładniej wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą foremkę do babki jaką w życiu widziałam ;)

Czekam niecierpliwie na wersję z pomidorkami ;)

font-family: 'Comfortaa', cursive;