15.03.2013

Dorsz z rozmarynem, orzechami włoskimi i cytryną

Skoro dziś jest piątek, to zapewne na Waszych stołach króluje ryba. Przyznaję, że ja nie trzymam się tej tradycji, co nie znaczy że nie mam dla Was propozycji na piątkowy obiad :) 
Zwłaszcza, że dorsz najlepszy jest jesienią i zimą- pamiętajcie, że latem jest zakaz połowu dorsza na wodach Bałtyku, do których nasi rybacy mają dostęp, dlatego też smażalnie ryb oferujące w sezonie letnim "świeżego dorsza" omijajcie z daleka :) 

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania" wydawnictwa Olesiejuk

dorsz, dorsz pieczony, ryba z rozmarynem, ryba pieczona
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 30 minut (pieczenie)
POTRZEBNE BĘDĄ: 
  • rondel 
  • piekarnik
  • naczynie żaroodporne
SKŁADNIKI: 
  • 4 filety z dorsza
  • 1 łyżka masła 
  • 50 g bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki liści świeżego, posiekanego rozmarynu
  • sok i skórka starta z 2 cytryn
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju orzechowego
  • dodatkowo: ryż, rukola i pomidor do podania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Masło rozgrzewamy w rondlu, po czym zdejmujemy je z ognia i do masła dodajemy bułkę tartą, orzechy, skórkę i sok z  jednej cytryny oraz połowę rozmarynu i pietruszki. Całość dokładnie mieszamy
  2. Piekarnik nastawiamy na 200°C.
  3. Filety układamy na dnie żaroodpornego naczynia, ich wierzch smarujemy przygotowaną zasmażką, a następnie wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut.
  4. W tym czasie przygotowujemy dodatki do ryby ( ja podałam ją z ryżem, rukolą i pomidorem) oraz sos do ryby.
  5. Sos przygotowujemy mieszając ze sobą resztę pietruszki i rozmarynu, czosnek, sok i skórkę z 1 cytryny oraz olej orzechowy.
  6. Upieczoną rybę wyjmujemy z piekarnika i tuż przed podaniem polewamy są przygotowanym wcześniej sosem.

WŁALA :)

1 komentarz :

beetle pisze...

U mnie dziś na obiad tez był dorsz, tyle, że w ziołach. Z orzechami jeszcze nie jadłam.

font-family: 'Comfortaa', cursive;