11.03.2013

Curry z krewetkami


Dziś zapraszam Was na kolejne curry- tym razem z krewetkami i bez dodatku mleka kokosowego. Jest delikatne, niezbyt pikantne i bardzo pomidorowe :) Propozycja idealna dla krewetkożerców takich jak my :) 
Zapewniam Was- gdy dzień nie układa się po Waszej myśli miseczka curry przygotowanego wg poniższego przepisu skutecznie poprawi Wam nastrój - wiem, co mówię- rozwiązanie to było kilkukrotnie testowane na Biedronkach :)
Przepis (nieznacznie zmodyfikowany)  pochodzi ze strony Liski


curry z krewetkami, kuchnia indyjska, curry krewetkowe

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • średniej większości rondel z pokrywką
  • garnek do ugotowania ryżu
  • blender
  • mała miseczka


SKŁADNIKI:
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała posiekana papryczka chilli
  • 1,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu 
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 300 g dużych, przekrojonych na pół krewetek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
  2. Pomidory, czosnek i imbir miksujemy w blenderze na gładką masę.
  3. Olej rozgrzewamy w rondlu, dodajemy nasiona gorczycy, a po około 1 minucie- cebulę.
  4. Całość smażymy na małym ogniu 3 minuty i dodajemy posiekane chilli. Po tym czasie dodajemy zmiksowane pomidory, pozostałe przyprawy a na końcu sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  5. Na końcu dodajemy krewetki i całość gotujemy 3-4 minuty.
  6. Tak przygotowane curry podajemy z ugotowanym w międzyczasie ryżem jaśminowym.
WŁALA:)

5 komentarzy :

Madame Edith pisze...

Kochana,

bardzo ciekawe składniki. Oleju z włoskich orzechów nigdy nie próbowałam! Z krewetkami z pewnością curry smakuje wyśmienicie. Choć zazwyczaj robię z kurczakiem, to lubię to danie właśnie za kolor i mnóstwo aromatów, którymi wypełnia kuchnię podczas pichcenia :-) Pyszna sprawa!

Buziaki,
E.

kimek smak-indii.pl pisze...

Smakowite, wygląda przepysznie.
Mała informacja techniczna-nie używa się "nasion kurkumy", tylko startego kłącza.
Pozdrawiam

Cheat pisze...

Mniam =)

Biedronka pisze...

Oj tak Edith-z krewetkami jest pyszne. W zanadrzu mam jeszcze jedno curry- z ciecierzycą i (uwaga)ze szpinakiem, ale wszystko w swoim czasie :)

Biedronka pisze...

ooo dziękuję! Już poprawiam :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;