02.03.2013

Chleb pszenny z czarnuszką

Dziś zapraszam Was na drożdżowy chleb pszenny z czarnuszką. To doskonała propozycja dla początkujących piekarzy. To, czego potrzebujecie do jego wykonania to standardowo mąka, drożdże, woda, jajka i moja ukochana czarnuszka, którą z powodzeniem możecie zastąpić sezamem lub makiem. 
Z podanych proporcji otrzymacie 2 bochenki, z których jeden, po wystygnięciu możecie zawinąć w folię spożywczą i zamrozić na czarną godzinę.


domowy chleb pszenny, chleb pszenny, czarnuszka, pieczywo

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 2,5 godziny ( wyrośnięcie chleba) + 50 minut (pieczenie)

 POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • rondelek
  • miska
  • robot kuchenny lub silna para rąk
  • papier do pieczenia


SKŁADNIKI: 
  • 7 szklanek mąki
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 jajka
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka czarnuszki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Drożdże rozpuszczamy w ½ szklanki wody z dodatkiem cukru i 2 łyżek wody i odstawiamy na 10 minut.
  2. Po tym czasie w misce pozostałe składniki, dodajemy drożdże i całość zagniatamy do momentu uzyskania jednolitego i jędrnego ciasta.
  3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy bochenek chleba i układamy na blasze, którą ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce czekając, aż chlebki podwoją swoją objętość (na około godzinę)
  6. Piekarnik nastawiamy do temperatury 185°C, wstawiamy chleb i pieczemy około 45-50 minut.
  7. Upieczone chleby wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.


WŁALA :)

3 komentarze :

Karmel-itka. pisze...

piękny bochenek. domowe pieczywo uwielbiam!

Luka Li pisze...

Apetyczny chlebek!

Biedronka pisze...

Cieszę się bardzo, ze przypadł Wam do gustu :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;