05.03.2013

Buraczki w occie

Dziś zapraszam Was na buraczki, które z pewnością zagoszczą na naszym Wielkanocnym stole jako alternatywa dla ćwikły. 
Przepis na nie zaczerpnęłam od Gosi, prowadzącej bloga Matczyne Fanaberie
Plusem przygotowania buraczków w occie w tym wydaniu jest to, że na ich przygotowanie potrzebujemy niewiele czasu i nie muszą, jak w przypadku tradycyjnego sposobu ich przyrządzenia, odstać w słoiku kilka tygodni.
To, co najbardziej spodobało mi się w tym patencie to nie tylko dodanie octu balsamicznego, ale także odrobiny miodu, która doskonale podkreśla smak buraków. 


buraki w occie, buraczki w occie balsamicznym, ocet balsamiczny
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut ( gotowanie buraczków) +20 minut (przyrządzenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  •  patelnia
  • garnek

SKŁADNIKI:
  • 4 średnie buraki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli gruboziarnistej

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W garnku wlewamy wodę, solimy, umieszczamy buraki w mundurach i gotujemy około 30 minut.  
  2. Po tym czasie buraki obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy buraczki, dodajemy sól gruboziarnistą i obsmażamy przez kilka minut.
  4. Następnie wlewamy ocet balsamiczny i całość smażymy- cały czas mieszając, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę.
  5. Na koniec dodajemy miód i podsmażamy około 5 minut.
  6. Buraczki świetnie smakują na ciepło- można też przygotować je wcześniej i podać na zimno jako alternatywa np. dla ćwikły z chrzanem.

WŁALA:)

2 komentarze :

M. pisze...

Cieszę się, że udało mi się Cię zainspirować :)

Biedronka pisze...

Cała przyjemność po mojej stronie :D

font-family: 'Comfortaa', cursive;