09.03.2013

Bagietki

Jest weekend więc musi być pieczywo :) Co powiecie na pszenne bagietki z sezamem? Ostatnio piekłam je w ilościach hurtowych na Restaurant Day. Bagietki są najlepsze tuż po upieczeniu. Następnego dnia możecie pokroić je na 2 cm kromki, posmarować oliwą, natrzeć czosnkiem i lekko podsmażyć- takie grzanki doskonale sprawdzą się jako dodatek do zup lub jako baza do przekąsek. Świetnie sprawdzą się też latem- w sezonie grillowym. 
Z podanych proporcji otrzymamy 2 bagietki


bagietki, bagietki francuskie, bagietki pszenne

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:  30 minut + 2 godziny ( wyrośnięcie bagietek) + 40 minut (pieczenie)

 POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • miska
  • robot kuchenny lub silna para rąk
  • papier do pieczenia
  • miseczka
  • stolnica
  • wałek
  • pędzelek

SKŁADNIKI: 
  • 1 szklanka letniej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem i odstawiamy na 5 minut.
  2. Po tym czasie w misce umieszczamy 2 szklanki mąki i sól. Dodajemy masło, które rozcieramy w mące tak, by powstała nam kruszonka.
  3. Następnie dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i wyrabiamy do momentu, gdy cała mąka zostanie wchłonięta. Po tym czasie dodajemy ostatnią szklankę mąki i dalej zagniatamy do momentu uzyskania jednolitego i jędrnego ciasta.
  4. Tak przygotowane ciasto przekładamy odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  5. Po tym czasie znów dobrze wyrabiamy a następie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( na około 1 godzinę)
  6. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na jak najcieńszy prostokąt.
  7. Każdą porcję tak przygotowanego ciasta posypujemy 1 łyżką sezamu, a następnie zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku dobrze sklejając boki.
  8. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej bagietki i zostawiamy na kolejną godzinę do podwojenia objętości.
  9. Po tym czasie przy pomocy ostrego noża robimy nacięcia na bagietkach, smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy sezamem.
  10. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą.
  11. Piekarnik nastawiamy do temperatury 220°C.
  12. Bagietki pieczemy 10 minut w temperaturze 220°C a następnie zmniejszamy do 200°C i pieczemy dodatkowo 30 minut.
  13. Gotowe bagietki pozostawiamy na kratce do wystygnięcia.


WŁALA :)

6 komentarzy :

Iwona Rafał Bortniczuk pisze...

Ożesz Biedronko, mała intrygantko, ciasto drożdżowe na bułeczki właśnie nam rośnie, cynamonki zaraz wjeżdżają do pieca, a Ty takie rzeczy? Tak nam w głowie mącisz? Pfi! Teraz chyba zabieramy się za bagietki!

:)

Roz Airad pisze...

wyglądają przepysznie ;D

Drui... pisze...

Nie ma to jak chrupiące bagietki np do twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem. :)

Biedronka pisze...

No chyba nie macie wyjścia :D I nie obiecuję poprawy- mącić będę tak samo jak Wy :D

Biedronka pisze...

Dziękuję !

Biedronka pisze...

Oj tak, a do nowalijek już bliżej niż dalej :D

font-family: 'Comfortaa', cursive;