28.02.2013

Tarta z krewetkami

Tarta z krewetkami, na którą dziś Was zapraszam to moja wariacja na temat tego makaronu, od którego uzależnił mi się Pan Biedronek. Nawet najszybsze i najprostsze danie może się znudzić, jeśli przyrządzamy je często... Dlatego też zachęcam Was do tego, by kombinować i na bazie składników będących podstawą Waszego ukochanego dania przygotować je w innej formie. 
Tartę przygotowałam w formie ceramicznej, którą niedawno zakupiłam i która okazała się strzałem w dziesiątkę! Jeśli macie przestrzeń w kuchni i wolne kilkadziesiąt złotych naprawdę warto zakupić formę ceramiczną, która będzie niezastąpiona również do ciast z owocami, na które sezon zacznie się już niedługo.


tarta krewetkowa, tarta, krewetki, forma ceramiczna, duka


POZIOM TRUDNOŚCI: średni
CZAS PRZYGOTOWANIA:  15 minut + 1 godzina (odpoczynek ciasta)+ 40 minut (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • forma do tarty lub okrągła tortonwica
  • wałek
  • stolnica
  • suchy groch lub fasola (do obciążenia ciasta)
  • papier do pieczenia
  • robot kuchenny z przystawką do kruchego ciasta lub silna para rąk
  • folia spożywcza
  • miska  

SKŁADNIKI: 
CIASTO KRUCHE
  • 250 g mąki
  • 180 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 50 ml mleka w temperaturze pokojowej

FARSZ
  • 20 krewetek królewskich
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 200 g serka mascarpone
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 pęczek drobno posiekanej pietruszki
  • 1 duży, posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Przygotowujemy ciasto na spód: W misce umieszczamy mąkę, dodajemy masło i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy sól, cukier i mleko i ponownie ucieramy aż składniki się połączą po czym przystępujemy do zagniatania ciasta stopniowo dodając mąkę.
  2. Z gotowego ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy dłonią, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. Gdy kruche ciasto dojrzewa w lodówce- przygotowujemy farsz.
  4. W tym celu łączymy ze sobą skórkę i sok z cytryny, pietruszkę, śmietanę, serek mascarpone, jajka, czosnek i sól.
  5. Po upływie godziny nastawiamy piekarnik na 180°C, wyciągamy ciasto  lodówki, rozwałkowujemy je na grubość około 3 mm i układamy w formie to tart, tak by brzegi wystawały z formy ( gdy używamy formy innej niż ceramiczna lub szklana należy przedtem wyłożyć ją papierem do pieczenia).
  6. Ciasto nakłuwamy widelcem  i pieczemy około 20 minut tak, by złapało lekki złoty kolor.
  7. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy 5 minut aż lekko przestygnie .
  8. Na kruchym, upieczonym spodzie układamy krewetki i całość zalewamy przygotowaną wcześniej masą serowo-jajeczną.  
  9. Całość wkładamy do piekarnika na kolejne 30-35 minut.
  10. Po tym czasie tartę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

WŁALA :)

7 komentarzy :

Paulina pisze...

Bardzo fajny pomysł:)

Magdalena Majchrzak pisze...

Wygląda super :) Ostatnio sama próbuje różnych wariacji na temat tarty - jeśli będziesz zainteresowana to podrzucę Ci książkę. Szukam dobrego patentu na rozwałkowanie ciasta tak, aby się nie kleiło do wałka - obecnie ciasto umieszczam między folią spożywczą i wałkuję - Asia jaki Ty masz magiczny sposób?

Marzena pisze...

Jak z krewetkami to biorę w ciemno:-)

Biedronka pisze...

Cieszę się, że przypadł Wam do gustu :)

Biedronka pisze...

Sposób masz dobry- też tak robię czasem- między papierem do pieczenia też się sprawdza. A gdy ciasto jest oporne, to po prostu wyklejam nim formę ;)
Napisz mi tytuł książki ,którą testujesz- chętnie sprawdzę co ta cudo :)

Biedronka pisze...

Ha ha :) Ja też :)

Magdalena Majchrzak pisze...

Mam nadzieję, że jutro się spotkamy to pogadamy:)

font-family: 'Comfortaa', cursive;