05.02.2013

Sałatka z granatem

Granat to mój ulubiony owoc w sezonie jesień-zima. Uwielbiam jego kwaskowatość, strukturę i zdecydowany kolor wyróżniający się na tle jabłek czy gruszek . Jego małe pestki świetnie nadają się do ozdobienia ciast i innych deserów. Doskonale też sprawdza się w sałatkach. 
Dziś przedstawiam Wam jedną z moich propozycji na sałatę z pestkami granatu. Przygotowuje się ją błyskawicznie - zapewniam Was , że znika z talerzy  w równie błyskawicznym tempie :) 


sałatka z granatem, granat, sałatka z serem owczym


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • duża miska 

SKŁADNIKI:
  • 1 główka sałaty lodowej porwana na drobne kawałki
  • 2 garści rukoli
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki sezamu
  • 10 dag twardego sera owczego pokrojonego w cienkie słupki
  • pestki z 1 owoca  granatu
  • sok z 1 limonki 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W misce układamy sałatę lodową, rukolę, dodajemy pokrojony w słupki twardy, owczy ser, posiekane orzechy i pestki granatu. Całość mieszamy.
  2. Przygotowujemy sos: sok z limonki łączymy z oliwą z oliwek,solą i pieprzem.
  3. Sałatkę przed podaniem polewamy sosem.

WŁALA :)

2 komentarze :

Renata Pawlowska pisze...

Smacznie wygląda :)
Chętnie wypróbuje.
Pozdrawiam!
Kalejdoskop Renaty

Daria Diering pisze...

Uwielbiam takie sałatki :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;