26.02.2013

Paluszki ziołowe

Za chwilę w telewizji rozpoczną się Grand Derby ( niezależnie od wyniku któryś z Panów- Biedronek, gdy wygra FC Barcelona  lub Sławek z www.tocokocham.com, gdy wygra Real Madryt będą się kłaść spać w dobrym nastroju) a jak wiadomo mecz bez piwa i słonej przekąski to nie mecz :) 
Zanim zasiądziemy na naszej domowej ławce trenerskiej zadbałam o to, by nie wcinać kupnych paluszków i zrobiłam swoją ich wersję. Te paluchy, bardzo podobne do grissini smakują świetnie z moimi ulubionymi sosami: sosem tysiąca wyspsosem pomidorowym i sosem czosnkowym


paluszki ziołowe, przekąska do piwa, Grand Derby, mąka, mąka pełnoziarnista, proszek do pieczenia, masło, mleko, czosnek, czarnuszka, kminek, grissini
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  30 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • miska
  • robot kuchenny z przystawką do ciasta drożdżowego ( lub silna para męskich rąk)
  • papier do pieczenia
SKŁADNIKI: 
paluszki ziołowe, przekąska do piwa, Grand Derby, mąka, mąka pełnoziarnista, proszek do pieczenia, masło, mleko, czosnek, czarnuszka, kminek, grissini








  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełoziarnstej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku, czarnuszki, kminku ( w zależności od naszych upodobań)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:


paluszki ziołowe, przekąska do piwa, Grand Derby, mąka, mąka pełnoziarnista, proszek do pieczenia, masło, mleko, czosnek, czarnuszka, kminek, grissini
 W misce umieszczamy sypkie składniki. 
paluszki ziołowe, przekąska do piwa, Grand Derby, mąka, mąka pełnoziarnista, proszek do pieczenia, masło, mleko, czosnek, czarnuszka, kminek, grissini
Dodajemy masło i mleko i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy przyprawy- może to być czosnek, czarnuszka, kminek. Ja podzieliłam ciasto na pół i do jednej części dodałam czosnek, a do drugiej czarnuszkę.
paluszki ziołowe, przekąska do piwa, Grand Derby, mąka, mąka pełnoziarnista, proszek do pieczenia, masło, mleko, czosnek, czarnuszka, kminek, grissini
Z tak przygotowanego ciasta formujemy paluchy które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
paluszki ziołowe, przekąska do piwa, Grand Derby, mąka, mąka pełnoziarnista, proszek do pieczenia, masło, mleko, czosnek, czarnuszka, kminek, grissini
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy około 10-15 minut





WŁALA :)

4 komentarze :

Anonimowy pisze...

Sławek był przeszczęśliwy. Wypił mi całą butelkę wina!
A takie paluchy to sama bym zjadła.
Gosia O

Biedronka pisze...

Pan Biedronek również wypił całą butelkę... :D

Sławor pisze...

Pan Biedronek może się będzie cieszył jutro, bo mamy kolejne starcie. Będą potrzebne paluchy i kolejna butelka - do obalenia na smutno lub na wesoło. U nas jutro ma być fasolka po bretońsku więc przy każdej bramce będę strzelał na wiwat :-)

Biedronka pisze...

:D U nas jarzynowa z dużą ilością groszku więc fanfar też nie zabraknie :D

font-family: 'Comfortaa', cursive;