11.02.2013

Pączki z Kościelca, cz.II

Dziś zapraszam Was na prawdziwą ucztę. Ponieważ godzina jest późna, ograniczę się do dania głównego i deseru.
Nad poniższym przepisem myślałam dość długo przygotowując się do konkursu BlogerChef. Chciałam wykorzystać to, czego nauczyłam się podczas warsztatów w których ostatnio brałam udział i połączyć smaki, które uwielbiam w jedną, harmonijną całość. I tak oto powstała moja wersja befsztyków a la Lindstrom tak bardzo popularnych w mojej ukochanej Skandynawii :)
Z podanych składników otrzymacie 4 porcje.


pączki, przepis na pączki, pączkowe szaleństwo

Dziewczyny, podobnie jak ja, nie należą do spokojnych duszyczek. 
Ola uwielbia przyrządzać wszelkiego rodzaju desery, a swoją energię przelewa na pracę w kuchni.
Ewa z kolei bardzo lubi eksperymentować w kuchni, a z dobrze poinformowanych źródeł wiem, że nie ma sobie równych jeśli chodzi o przygotowywanie tortów śmietankowych :)
.
Mam nadzieję, że jeszcze przed wakacjami będę mogła spotkać się z Olą, Ewą, Asią i Alanem.
Wierzę, że kiedyś będę mogła odwiedzić tę czwórkę w prowadzonej przez nich kawiarni, choćby tej wirtualnej J Marzenia przecież się spełniają!
Jutro zapraszam Was na relację z nauki robienia blin a od środy do niedzieli czeka Was prawdziwe szaleństwo z mąką , wodą i solą w roli głównej :).


Źródło: Materiały organizatorów
POZIOM TRUDNOŚCI: średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:  4 godziny

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • garnek
  • papier do pieczenia
  • stolnica
  • wałek
  • kieliszek do wina lub szklanka
  • rondelek
  • 2 miski
  • robot kuchenny z przystawką do ciasta drożdżowego i przystawką do ubijania białek
  • sitko do przesiania suchych składników
  • papierowe ręczniki
SKŁADNIKI: 
  • 1kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 150g tłuszczu lub 100g oleju ( ja użyłam 150 g masła)
  • 5  żółtek
  • ½ litra mleka
  • 50 g drożdży
  • aromat rumowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • marmolada
  • tłuszcz do smażenia ( w moim przypadku olej słonecznikowy)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy mleko i mąkę, tak, aby otrzymać rozczyn konsystencji gęstej śmietany i  zostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Żółtka ucieramy z resztą cukru,  mieszamy z przesianą przez sitko mąką z solą i rozczynem.
  3. Całość wyrabiamy aż do uzyskania gładkiej masy do której dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy.
  4. Na końcu dodajemy 2 łyżki spirytusu.
  5. Gdy ciasto będzie gotowe zostawiamy w ciepłym miejscu.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy go na stolnicy na grubość około 4-5 mm.
  7. Z tak rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki przy pomocy kieliszka do wina lub szklanki.
  8. Na jeden z krążków nakładamy łyżeczkę marmolady, przykrywamy go drugim krążkiem i zlepiamy brzegi formując dłonią kulkę.
  9. Tak przygotowane pączki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując spore odstępy) i odstawiamy na  1 godzinę.
  10. Po tym czasie pączki delikatnie odwracamy na drugą stronę i zostawiamy na kolejne 30 minut.
  11. W garnku rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej kładziemy pączki.
  12. Pączki smażymy  około 1 minuty z każdej strony uważając, by tłuszcz nie był zbyt mocno rozgrzany (gdy pączki rumienią się za szybko zmniejszamy ogień)
  13. Gotowe pączki układamy na papierowych ręcznikach.
  14. Gdy pączki lekko przestygną  posypujemy je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
WŁALA :)

2 komentarze :

Anonimowy pisze...

wyglądają przepysznie, tylko kto je zjadł jedna porcja wczoraj, druga dzisiaj :)

Biedronka pisze...

Zawsze mogę liczyć na rodzinę Pana Biedronka :D

font-family: 'Comfortaa', cursive;