10.02.2013

Pączki z Kościelca cz.I

Dziś, zgodnie z zapowiedzią przedstawię Wam nie pierwszy z przepisów,  który zwyciężył w "Pączkowym Szaleństwie" w Kościelcu, o którym więcej pisałam tutaj
Całe szczęście, że weekend spędzałam u rodziców Biedronka. Sami nie dalibyśmy rady zjeść tylu łakoci ani też ocenić ich walory smakowe :)
Pączki przygotowywałam z zachowaniem proporcji podanych przez ich autorów, natomiast nie formowałam z ciasta kulek tylko zastosowałam dokładnie ten sam sposób formowania pączków, co w tym przepisie.

Na pierwszy ogień poszły pączki, które zwyciężyły w kategorii "Debiuty". W naszym rodzinnym plebiscycie zajęły pierwsze miejsce :)
Autorami poniższego przepisu są Asia Chrzanowska i Alan Śmiglewski.


pączki, przepis na pączki, pączkowe szaleństwo

Asia nie tylko uwielbia gotować, eksperymentować w kuchni i dobrze zjeść. Gotowanie sprawia jej ogromną radość. Asia uwielbia przeglądać książki kucharskie, czytać czasopisma o tej tematyce, oglądać programy kulinarne i generalnie wszystko co się wiąże z kuchnią.


Alan z kolei lubi gotowaniem  sprawiać innym przyjemność. To jego podstawowa motywacja.
No i jeszcze lubi uczyć się nowych rzeczy. I oczywiście lubi gotować bo lubi smacznie zjeść.

Kolejny przepis, który zwyciężył w kategorii na "Najsmaczniejszy pączek" znajdziecie na blogu już jutro!
Źródło:Materiały organizatora
POZIOM TRUDNOŚCI: średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:  4 godziny

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • garnek
  • papier do pieczenia
  • stolnica
  • wałek
  • kieliszek do wina lub szklanka
  • rondelek
  • 2 miski
  • robot kuchenny z przystawką do ciasta drożdżowego i przystawką do ubijania białek
  • sitko do przesiania suchych składników
  • papierowe ręczniki

SKŁADNIKI: 
  • 1kg mąki pszennej
  • 100g cukru
  • ½  litra mleka
  • 10 dag drożdży
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • marmolda
  • łyżeczka soku z cytryny
  • cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Z drożdży roztartych z łyżką cukru, 20 dag mąki i połowy szklanki mleka robimy rozczyn i  zostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem, następnie mieszamy z przesianą przez sitko mąką z rozczynem i sokiem z cytryny, mlekiem i solą.
  3. Całość wyrabiamy aż do uzyskania gładkiej masy do której dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy. Gdy ciasto będzie gotowe zostawiamy w ciepłym miejscu.Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy go na stolnicy na grubość około 4-5 mm.
  4. Z tak rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki przy pomocy kieliszka do wina lub szklanki.
  5. Na jeden z krążków nakładamy łyżeczkę marmolady, przykrywamy go drugim krążkiem i zlepiamy brzegi formując dłonią kulkę.
  6. Tak przygotowane pączki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( zachowując spore odstępy) i odstawiamy na  1 godzinę.
  7. Po tym czasie pączki delikatnie odwracamy na drugą stronę i zostawiamy na kolejne 30 minut.
  8. W garnku rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej kładziemy pączki.
  9. Pączki smażymy  około 1 minuty z każdej strony uważając, by tłuszcz nie był zbyt mocno rozgrzany (gdy pączki rumienią się za szybko zmniejszamy ogień)
  10. Gotowe pączki układamy na papierowych ręcznikach.
  11. Gdy pączki lekko przestygną  posypujemy je cukrem pudrem.

WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;