02.02.2013

Oponki

Oponki ( ang. doughnuts)  to słodkość, której nie mogło zabraknąć w tygodniu poprzedzającym Tłusty Czwartek :) 
Ich wykonanie było dla mnie dość oczywiste skoro "na tapecie" mam amerykańską książkę kucharską z początku ubiegłego wieku. I tym razem przepis Fannie Farmer okazał się strzałem w dziesiątkę. Oponki (pozwólcie że będę posługiwać się tym polskim odpowiednikiem słowa "doughnut", bo nie znoszę spolszczeń takich jak "donaty", "pankejki" czy "paje") są genialne! Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Dodatkowym ich atutem jest to, że przygotowanie 25 oponek zajęło mi pół godziny!  
Zanim zabierzecie się za zamianę zimowej opony na letnią, czyli tej warstwy tłuszczyku która lubi sobie podrosnąć w zimie w okolicach boczku, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis!


donaty, oponki, amerykańskie pączki
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  30 minut

 POTRZEBNE BĘDĄ:
  • garnek
  • papier do pieczenia
  • stolnica
  • wałek
  • kieliszek do wina lub szklanka :)
  • kieliszek do wódki
  • rondelek
  • robot kuchenny z przystawką do ciasta drożdżowego lub miska i drewniana łyżka
  • sitko do przesiania suchych składników
  • papierowe ręczniki
  • folia spożywcza

SKŁADNIKI: 
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki masła
  • około 1 litra tłuszczu do smażenia ( może to być smalec lub olej)
  • cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W rondelku roztapiamy masło. Gdy całkowicie się rozpuści, zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko. Całość mieszamy.
  2. W misce przesiewamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Całość mieszamy.
  3. Do suchych składników dodajemy jajko, następnie cukier i masło wymieszane z mlekiem.
  4. Ciasto zagniatamy tylko do połączenia składników. Jeśli jest wilgotne- nie przejmujemy się tym. Lepiej dodać trochę mąki na etapie formowania oponek, niż podczas robienia ciasta.
  5. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut.
  6. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i przystępujemy do wycinania oponek.
  7. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na grubość około 5-7 mm.
  8. Przy pomocy kieliszków wykrawamy ciastka z dziurką.
  9. Gotowe oponki odkładamy na papier do pieczenia na 5-10 minut.
  10. W międzyczasie rozgrzewamy olej lub smalec.
  11. Oponki kładziemy na rozgrzany tłuszcz, czekamy aż zbrązowieją z jednej strony i przewracamy na drugą stronę. Ich smażenie zajmuje dosłownie chwilę, więc w tym czasie nie odchodzimy od kuchenki :)
  12. Usmażone oponki odkładamy na talerz wyłożony papierowymi ręczniczkami.
  13. Lekko przestudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.

WŁALA :)

1 komentarz :

M. pisze...

u mnie też pączkowo :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;