19.02.2013

Muffinki cytrynowe z kremem malinowym

Drugim przepisem, który przygotowałam na półfinał konkursu BlogerChef są cytrynowe muffiny z kremem malinowym, które idealnie nadają się na popołudniową herbatę czy podwieczorek w angielskim stylu. Zapewniam się, że smakują tak samo dobrze jak wyglądają :) 
Z podanych proporcji otrzymamy 12 babeczek.


muffinki cytrynowe, krem malinowy, babeczki, krem do muffinek

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  1 godzina  

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • miska
  • mikser
  • blacha na muffinki
  • rondelek
  • sitko
  • szpryca z końcówkami do dekoracji kremem
SKŁADNIKI: 

MUFFINY
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego w drobną kostkę
  • 250 g sera śmietankowego w temperaturze pokojowej
  • 300g cukru
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
KREM
  • 350 g mrożonych malin
  • 3,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • dodatkowo: listki mięty do dekoracji.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Nastawiamy piekarnik na 180 ° C
  2. Przygotowujemy ciasto na muffiny- w misie robota ubijamy najpierw jajka z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo, cały czas miksując, dodajemy masło, a następnie ser, sok i skórkę z cytryny a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
  3. Tak przygotowane ciasto wlewamy do foremek na muffinki i pieczemy w piekarniku 35 minut.
  4. W tym czasie przygotowujemy krem.
  5. Maliny umieszczamy w rondelku i gotujemy do momentu, gdy całkowicie się rozpadną.
  6. Następnie przecieramy je przez sitko o drobnych oczkach i otrzymany sos ponownie przelewamy do rondelka.
  7. Sos malinowy podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając, do momentu uzyskania gęstej emulsji ( około 5-10 minut) i pozostawiamy do ostygnięcia.
  8. Do misy robota wrzucamy masło i miksujemy na wysokich obrotach przez około 2 minuty.
  9. Następnie dodajemy do niego 2 szklanki cukru i ponownie miksujemy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy ostudzony sos malinowy, 2 łyżki mleka, sok z cytryny i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pozostałe 1,5 szklanki cukru pudru i miksujemy kolejne 3-4 minuty.
  10.  W tym czasie nasze muffinki powinny być gotowe i możemy zabrać się za dekorację. Krem malinowy przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim muffinki. Całość dekorujemy świeżymi listkami mięty. 
WŁALA:)

11 komentarzy :

izioni smaki pisze...

Cudowny widok w tym ponurym dniu :)

ania-gotuje.blog.pl pisze...

wow sporo roboty, ale jaki eefekt!

Damian pisze...

a zrobisz mi takie ? bo ja nie mam blaszki :)

Biedronka pisze...

Możesz też zrobić z tego przepisu ciasto, pokroić na kawałki i ozdobić kremem- efekt będzie taki sam :)

Biedronka pisze...

Mam nadzieję, że takie same wyjdą mi na konkursie :)

Biedronka pisze...

Oj tak, na szczęście już bliżej niż dalej do wiosny :)

Anna from Cupcakeland pisze...

Pięknie wyglądają i z pewnością świetnie smakują! Gdybyś miała ochotę, zapraszam do mojej akcji> http://annaincupcakeland.blogspot.com.es/2013/02/akcja-witamy-w-cupcakeland-zapraszam.html

BernadettaP pisze...

Asiu, wyjdą, bo jak mają nie wyjść (co innego mój suflet serowy, hihi) :) Już się nie mogę doczekać, jak je spróbuję :D

Biedronka pisze...

Dziękuję i zaraz wpadam w odwiedziny :)

Biedronka pisze...

A ja chętnie zmierzę się z sufletem :) Jakby co, to będziemy na zapałki go "stawiać" :D Damy radę!

Joanna Skoraczyńska pisze...

Popołudniowa herbatka brzmi strasznie staroświecko, więc ja bym te babeczki zjadła nowocześnie. Najchętniej na śniadanie, obiad i kolację. Wyglądają cudnie :-)

font-family: 'Comfortaa', cursive;