14.02.2013

Chleb żytni na zakwasie z melasą i czarnuszką


chleb żytni, chleb żytni na zakwasie, przepis na chleb żytni, melasa, czarnuszka

Chleb, na który dziś Was zapraszam jest jednym z moich ulubionych, żytnich wypieków. Jest to prawdziwe, "ciężkie" pieczywo, które stanowi doskonałe przeciwieństwo chałek czy choćby pieczywa tostowego. Dodatek melasy i czarnuszki doskonale łagodzi jego kwaskowatość. 

Chleb spokojnie możecie "nastawić" w sobotę i upiec w niedzielę. Przechowywany w chlebaku zachowa swoją świeżość przez kilka dni. 

Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków.
Swój bochenek upiekłam w garnku rzymskim, któremu w niedługim czasie poświęcę osobny wpis. 


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  12 godzin + 2 godziny (wyrośnięcie chleba) + 55 minut (pieczenie) 

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • 2 miski
  • robot kuchenny lub silna para rąk
  • papier do pieczenia
  • duża keksówka lub dwie mniejsze ( ja piekłam chleb w garnku rzymskim) 
  •  folia spożywcza

SKŁADNIKI: 
  • 340 g mąki żytniej razowej
  • 170 g mąki pszennej razowej
  • 1,5  łyżeczki soli
  • 170 g mleka
  • 70 g zakwasu żytniego
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 30 g melasy
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • otręby żytnie i olej do wysmarowania blachy
  • ½ szklanki kostek lodu

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Wieczorem przygotowujemy zaczyny w dwóch miskach.
  2. W pierwszej misce mieszamy: 60 g mąki żytniej razowej ;170 g mąki pszennej razowej ;½  łyżeczki soli i 170 g mleka.
  3. W drugiej misce mieszamy: 70 g zakwasu żytniego; 220 g mąki żytniej razowej;170 g wody o temp. pokojowej.
  4. Tak przygotowane miski przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc w ciepłe miejsce.
  5. Rano mieszamy ze sobą zawartość obydwu misek i dodajemy pozostałe składniki, tj: 60g mąki żytniej razowej; 1 łyżeczkę soli; 2 łyżeczki drożdży instant; 30 g melasy; 30 g masła i 2 łyżeczki czarnuszki.
  6. Ciasto zagniatamy przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie- nie zajmie nam to dużo czasu. 
  7. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę.
  8. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia,  smarujemy olejem i podsypujemy otrębami żytnimi a następnie wlewamy ciasto, posypujemy otrębami i odstawiamy na kolejną godzinę.
  9. Po tym czasie nastawiamy piekarnik do 230°C. ( w przypadku garnka rzymskiego chleb wkładamy do zimnego piekarnika i pomijamy manewr z lodem)
  10. Gdy piekarnik jest nagrzany, tuż przed włożeniem keksówki wsypujemy na don piekarnia ½ szklanki lodu.
  11. Do tak przygotowanego piekarnika wkładamy chleb.
  12. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 210°C ( w przypadku garnka rzymskiego- po 25 minutach od momentu włożenia chleba do piekarnika)  i podpiekamy kolejne 30-40 minut.
  13. Upieczony chleby wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.

WŁALA :)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;