15.02.2013

Chleb pszenny na drożdżach

chleb pszenny, przepis na chleb, domowe pieczywo

Dziś kolejna porcja chlebowego szaleństwa - chleb na drożdżach z dodatkiem mojej ukochanej czarnuszki :)
To jeden z prostszych przepisów na domowe pieczywo- do jego wykonania nie potrzebujecie nawet keksówek a czarnuszkę z powodzeniem możecie zastąpić makiem, suszonym rozmarynem czy inną, ulubioną przyprawą.
Jeśli jeszcze Was nie przekonałam do wypieku chleba- wpadnijcie w niedzielę do Łodzi, na  Restaurant Day, do Kuchni Damiana. Oprócz przysmaków przygotowanych przez Szefa Kuchni będziecie mogli spróbować pieczywa mojej produkcji, a także nabyć zakwas żytni, z którego korzystam w swojej kuchni:) 

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 2,5 godziny ( wyrośnięcie chleba) + 50 minut (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  •  rondelek
  •  miska
  •  robot kuchenny lub silna para rąk
  • papier do pieczenia
SKŁADNIKI: 
  • 7 szklanek mąki
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 jajka
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka czarnuszki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Drożdże rozpuszczamy w ½ szklanki wody z dodatkiem cukru i 2 łyżek wody i odstawiamy na 10 minut.
  2. Po tym czasie w misce pozostałe składniki, dodajemy drożdże i całość zagniatamy do momentu uzyskania jednolitego i jędrnego ciasta.
  3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy bochenek chleba i układamy na blasze, którą ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce czekając, aż chlebki podwoją swoją objętość (n a około godziny)
  6. Piekarnik nastawiamy do temperatury 185°C, wstawiamy chleb i pieczemy około 45-50 minut.
  7. Upieczone chleby wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.
WŁALA :)

1 komentarz :

SmaKokosa pisze...

Poproszę na śniadanko :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;