09.02.2013

Calzone


Calzone to nic innego jak pizza w formie pieroga, którą często podaję na imprezach. Zauważyłam też pewną  prawidłowość- za tym daniem szczególnie szaleją kobiety w ciąży. Nie mam pojęcia, skąd wziął się ten fenomen, ale tak po prostu już jest :) 

Calzone podaję standardowo z sosem pomidorowym i sosem czosnkowym

Przepis pochodzi od Dorotki z moich wypieków

Z podanych proporcji otrzymamy 8 pierogów.


calzone, przepis na calzone, calcone, domowa pizza, pizza pieróg


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut  + 1,5  godziny ( odpoczynek ciasta) + 25 minut (pieczenie) 

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • piekarnik
  • rondelek
  • miska
  • robot kuchenny lub para silnych rąk
  • stolnica
  • wałek
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI: 
CIASTO









  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka

FARSZ



  • 8 łyżek sosu pomidorowego ( z tego przepisu)
  •  ser żółty starty na tarce o dużych oczkach
  • ulubione dodatki-> w moim przypadku czerwona cebula podsmażona na maśle, pieczarki podsmażone na maśle, oliwki i szynka ( możecie dodać Wasze ulubione dodatki, które zwykle dodajecie do pizzy)
  • dodatkowo – jedno roztrzepane jajko


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:



Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto.
Tak przygotowane ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.






Po tym czasie z ciasta formujemy kulki z których przy pomocy wałka formujemy okręgi o średnicy około 15- 20 cm.



Na połowę tak przygotowanego ciasta nakładamy 1 łyżkę sosu pomidorowego oraz Wasze ulubione dodatki.






Gdy wszystkie dodatki znajdują się na cieście formujemy pieroga.








Calzone przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przy pomocy widelca nakłuwamy kilkukrotnie wierzch pieroga i smarujemy go rostrzepanym jajkiem.



 Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230°C i pieczemy około 20-25 minut.
Calzone możemy podawać na ciepło. Z doświadczenia wiem, że doskonale smakują również na zimno J

WŁALA :)

4 komentarze :

SmaKokosa pisze...

uwielbiam Calzone :) chyba będę musiała spróbować Twojego przepisu :)

Biedronka pisze...

Spróbuj koniecznie- robi się je szybciutko :)

Anonimowy pisze...

Dziś 'na próbę' zrobiłam calzone z połowy składników podanych w przepisie.
Wyszły 4 rogale - zjadłam jednego i.... PYCHA :) Pokusiłam się też o sos czosnkowy i pomidorowy z Twoich przepisów, oba bardzo smaczne :)

Martyna B.

Biedronka pisze...

Bardzo się cieszę, że smakowało :) Zuch dziewczyna!

font-family: 'Comfortaa', cursive;