13.02.2013

Bułki pszenne


Dziś zapraszam Was na klasyczne bułki pszenne, które przygotowałam wg receptury Fannie Farmer w ramach Retro Kuchni. Te proste w wykonaniu drożdżowe bułeczki doskonale sprawdzą się, jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z domowej roboty pieczywem. Możecie do nich dodać Wasze ulubione przyprawy- czarnuszkę, kminek, mak. 
To świetna propozycja na weekendowe śniadanie "dla leniwych" ( czasem bywam tak leniwa, że nie chce mi się ruszyć rano do piekarni i wtedy nie pozostaje mi nic innego jak samodzielne upieczenie bułeczek).


bułki pszenne, przepis na bułki pszenne, Fannie Farmer, retro kuchnia

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 2,5 godziny ( wyrośnięcie bułeczek) + 20 minut (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • rondelek
  • miska
  • robot kuchenny lub silna para rąk
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI: 
  •  200 ml mleka
  •  2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 płaskie łyżeczki drożdży suchych rozpuszczonych w 50 ml ciepłej wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W rondelku podgrzewamy mleko.
  2. W misce umieszczamy ciepłe mleko, masło, cukier i sól.  
  3. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia masła.
  4. Po tym czasie dodajemy drożdże i 1 ½ szklanki mąki. Całość mieszamy ( łyżką lub przy pomocy przystawki do ciasta drożdżowego)
  5. Na końcu dodajemy pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego przez około 5- 10 minut.
  6. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  7. Po tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy ją połową roztopionego masła. 
  8. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy bułeczkę układamy na blasze i wierzch smarujemy resztą roztopionego masła.
  9. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce czekając, aż podwoją swoją objętość.
  10. Piekarnik nastawiamy do temperatury 200°C i pieczemy bułki przez 20 minut.
  11. Upieczone bułki wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.
WŁALA :)

2 komentarze :

Łucja pisze...

śliczne bułeczki :) jakie równiutkie!

Biedronka pisze...

Dziękuję :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;