19.02.2013

Befsztyk a la Lindstrom z pietruszkowo-rozmarynowym puree i sosem żurawinowym

Dziś zapraszam Was na prawdziwą ucztę. Ponieważ godzina jest późna, ograniczę się do dania głównego i deseru.
Nad poniższym przepisem myślałam dość długo przygotowując się do konkursu BlogerChef. Chciałam wykorzystać to, czego nauczyłam się podczas warsztatów w których ostatnio brałam udział i połączyć smaki, które uwielbiam w jedną, harmonijną całość. I tak oto powstała moja wersja befsztyków a la Lindstrom tak bardzo popularnych w mojej ukochanej Skandynawii :)
Z podanych składników otrzymacie 4 porcje.


befsztyk, kotlet z burakami, sos żurawinowy, puree z pietruszki


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  1 godzina  

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • miska
  • maszynka do mielenia mięsa
  • blender 
  • garnek 
  • rondelek
  • patelnia grillowa
  • papier do pieczenia 
  • sitko o drobnych oczkach
SKŁADNIKI: 

BEFSZTYKI

  • 750 g mielonej wołowiny
  • 3 łyżki posiekanych kaparów 
  • 1 jajko
  • 3 małe buraczki 
  • 1 mała posiekana cebula 
  • 1/2 łyżeczki zmielonych nasion jałowca 
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • sól i pieprz do smaku
PUREE Z PIETRUSZKI I ROZMARYNU
  • 2 łyżki oleju rydzowego 
  • 3 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 
  • 6 dużych pietruszek obranych i pokrojonych w kostkę 
  • 2 szklanki mleka 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 1,5 łyżki posiekanego rozmarynu 
SOS Z ŻURAWINY 
  • 1,5 szklanki mrożonej żurawiny 
  • 1/4 szklanki czerwonego, półwytrawnego wina 
  • skórka starta z 1 pomarańczy 
  • 1 łyżeczka miodu sosnowego lub miodu ze spadzi iglastej
  • szczypta soli
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Do niewielkiego garnka wlewamy wodę, wkładamy buraczki w mundurkach i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie studzimy, obieramy ze skórki i siekamy w drobną kostkę. 
  2. W tym czasie przygotowujemy puree z pietruszki i rozmarynu: Do rondla wlewamy olej i wrzucamy ziemniaki, które podsmażamy cały czas mieszając przez około minutę. Następnie dodajemy plastry pietruszki i całość smażymy kolejną minutę. Po tym czasie wlewamy mleko , lekko solimy i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut i zabieramy się za zrobienie sosu żurawinowego.
  3.  Do niewielkiego rondelka wrzucamy żurawinę mrożoną, wlewamy wino, dodajemy startą skórkę z pomarańczy i dodajemy szczyptę soli. Całość gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, gdy żurawina zacznie się rozpadać ( potrwa to około 5 minut). Tak przygotowany sos zestawiamy z ognia, przecieramy przez sitko o drobnych oczkach. Na końcu dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy.
  4. Gdy sos żurawinowy jest gotowy- wracamy do pietruszki i ziemniaków gotowanych w mleku. Gdy pietruszka będzie miękka całość miksujemy przy pomocy blendera. Do tak przygotowanego puree dodajemy łyżkę świeżego rozmarynu, a następnie całość mieszamy. Puree do czasu podania trzymamy „pod przykryciem”.
  5. Ostatni etap to przygotowanie befsztyków. W misce umieszczamy mieloną wołowinę, posiekaną cebulę i kapary, zmielony jałowiec, jajko, posiekane buraczki i musztardę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  6. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie kotlety, które smażymy na rozgrzanej i wyłożonej papierem do pieczenia patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony.
  7. Gotowy  befsztyk wykładamy na przygotowane wcześniej puree pietruszkowe. Podajemy z sosem żurawinowym.
WŁALA:)

5 komentarzy :

Marzena pisze...

Noooo, nic dziwnego, że dostałaś się do półfinału:-)

Biedronka pisze...

:) Teraz czekam na Twoje dania, żeby czym prędzej zagłosować :)

Gosia Tapas de Colores pisze...

ASiu, życzę Ci powodzenia i wygranej!

Biedronka pisze...

Nie dziękuję, żeby nie zapeszyć. Ja już czuję się wygraną- taki półfinał sam w sobie jest niesamowitym wyróżnieniem :) Teraz tylko trzeba pokazać, że nie znalazłam się w nim przypadkowo, bo konkurencja była duża :D

Gosia Tapas de Colores pisze...

dasz radę :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;