28.01.2013

Żurek

W sobotę pokazałam Wam jak zrobić zakwas na żurek- dziś przyszedł czas na przepis, który podbił podniebienia przyjaciół, z którymi witałam Nowy Rok. Wierzcie mi- żurek okazał się  większym hitem, niż Maryla tańcząca Gangham Style na Sylwestrze z Dwójką. 
Żurek jest gęsty, intensywny i aromatyczny w smaku- czyli taki, jak lubię najbardziej.
Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam pochodzi z tej strony.

żurek, przepis na żurek, biały barszcz, żurek domowy

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  1,5 godziny

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • duży garnek
  • patelnia
  • miska
  • ostry nóż

SKŁADNIKI: 
  • 0,5 litra zakwasu na żur przygotowanego  wg tego przepisu
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • Kawałek selera
  • 0,5 kg białej kiełbasy
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • jajka obrane na twardo (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy obraną i pokrojoną w grube plastry marchew i pietruszkę; przekrojonego na pół pora, obraną i przekrojoną na pół cebulę. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.
  2. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i odlewamy 1 szklankę wywaru (będzie nam później potrzebny).
  3. Do pozostałego w garnku wywaru dodajemy zakwas, przyprawy  zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
  4. W tym czasie przy pomocy ostrego noża zdejmujemy osłonkę z białej kiełbasy, którą następnie kromy na 2 cm kawałki z których formujemy małe kuleczki.
  5. Na patelni podsmażamy najpierw boczek, a następnie dodajemy przygotowane wcześniej pulpeciki z białej kiełbasy i całość delikatnie mieszając podsmażamy przez około 10 minut.
  6. W misce łączymy pozostałą nam szklankę wywaru ze śmietaną i mąką. Tak przygotowaną emulsję dodajemy powoli do żurku, cały czas mieszając i gotujemy kolejne 2 minuty.
  7. Po tym czasie do zupy dodajemy białą kiełbasę podsmażoną z boczkiem i całość gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
  8. Żurek możemy podawać z ugotowanym i posiekanym jajkiem. Nie jest to jednak konieczne.

WŁALA :)

1 komentarz :

Ewa Polewa pisze...

O matko, jak to się stało, że ja tą Marylę przegapiłam?:)

font-family: 'Comfortaa', cursive;