26.01.2013

Zakwas na żurek

Żurek. Bez tej tradycyjnej polskiej zupy nie wyobrażam sobie karnawału. Żurek to idealna zupa na dni, gdy po nocnych szaleństwach w uszach słychać tupot białych mew a każdy najmniejszy szelest i ruch stanowi dla nas zagrożenie :) 
Dziś przedstawiam Wam przepis na zakwas na żurek- zapewniam Was, gdy raz zrobicie go sami, już nigdy nie sięgniecie po butelki wypełnione beżową breją, które można dostać w każdej piekarni. 
Przepis na żurek pojawi się na blogu już niedługo :) 

zakwas na żurek, zakwas na żur


POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  10 minut + 4 dni (na sfermentowanie zakwasu)

POTRZEBNE BĘDĄ:
słoik lub pojemnik 1-litrowy

SKŁADNIKI: 
  • 600ml letniej, przegotowanej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 kawałki chleba razowego ze skórką
  • 1 łyżka zakwasu żytniego (np. przygotowanego wg tego przepisu) – opcjonalnie

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Do słoika wlewamy wodę i powoli, cały czas mieszając dodajemy mąkę żytnią.
  2. Następnie do mieszaniny dodajemy wszystkie przyprawy, chleb i (opcjonalnie) zakwas.
  3. Całość dokładnie mieszamy , przykrywamy pokrywką lub nakrętką (nie dokręcamy- zakwas musi oddychać).
  4. Tak przygotowany zakwas odkładamy w ciepłe miejsce  ( w moim przypadku był to blat kuchenny)
  5. Pierwszego dnia, po 12 godzinach mieszamy zakwas i odkładamy na 3 -4 dni.
  6. Po kilku dniach zakwas jest gotowy i możemy go wykorzystać do zrobienia żurku, białego barszczu lub zalewajki.

WŁALA :)

3 komentarze :

Iwona Rafał Bortniczuk pisze...

Serio serio? Bo my żurek zajadamy tylko w okresie wielkanocnym :) Ale chyba złamiemy rodzinną tradycję, mają nadzieję, że nie skazujemy siebie na banicję - dziękujemy za przepis.

Biedronka pisze...

Znaczy się jesteście porządnymi Obywatelami, co uczucia kaca nie znają :) Szacun! :)

Marzena pisze...

Chyba w tym tygodniu nastawię;-)

font-family: 'Comfortaa', cursive;