21.01.2013

Stek z tuńczyka


Grillowany stek z tuńczyka to idealna propozycja na obiad dla nawet najbardziej zapracowanych osób.  Na szczęście tę rybę coraz częściej możemy dostać w naszych sklepach nie tylko w wersji "zapuszkowanej".  
Gdy na dworze dominującym kolorem jest biel- fajnie jest ożywić sobie tę monotonię nieszablonowym, barwnym obiadem :) 
Przepis pochodzi z warsztatów zorganizowanych przez Polska Gotuje, w których miałam okazję uczestniczyć w zeszłym roku. 

stek z tuńczyka, przepis na tuńczyka

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 1 godzina (marynata) + 15 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia grillowa 
  • rondel 
  • blender
  • miska
SKŁADNIKI: 
  • 180 g fileta z tuńczyka

MARYNATA
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 mała ostra papryczka
  • sól, pieprz
SOS
  • 40 g oliwy z oliwek
  • sok i skórka starta z ½ cytryny
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 1 posiekany pomidor bez skóry
  • 3 duże, posiekane oliwki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazyli
  • sól pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Wszystkie składniki marynaty miksujemy blenderem, zalewamy nią tuńczyka i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  2.  Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
  3. Po zamarynowaniu tuńczyka grillujemy przez około 10 minut.
  4. Gotowego tuńczyka układamy na liściach sałaty, a następnie dekorujemy sosem.
  5. Tak przygotowaną rybę możemy podać np. z dodatkiem tartych buraczków.

WŁALA :)

6 komentarzy :

Kalejdoskop Renaty pisze...

Pychota, uwielbiam tuńczyka :)
Pozdrawiam serdecznie!

Marzena pisze...

Świetna propozycja. Pewnie nie raz skorzystam z tego przepisu:-) pozdrawiam serdecznie z zaśnieżonego Harrachova:-)

Biedronka pisze...

Cieszę się, że trafiłam w Twój gust :D

Biedronka pisze...

Marzenko w Łodzi taki mróz i śnieg, że nawet "rybka nie ma siły pływać"...

Somoja pisze...

Oj tak, dobrze, że można spotkać coraz częściej. Lubię tuńczyka w wersji sushi, jako przepyszny tatar, a także jako pyszny stek, jak u Ciebie!

Renata S pisze...

Pyszota !!! Polecam :))

font-family: 'Comfortaa', cursive;