30.01.2013

Sos pomidorowy


Sos pomidorowy, który dziś przedstawiam świetnie sprawdza się jako baza do pizzy, sos do sałatek czy jako dip do warzyw podawanych jako przystawka. W sezonie grillowym jest nieodzownym dodatkiem do mięs i sałat. Na jego bazie możecie również przygotować błyskawiczny sos do spaghetti czy gnocchi. 
Zanim więc nadejdzie wiosna, a wraz z nią sezon na nowalijki i cotygodniowe grillowania koniecznie wypróbujcie mojego sposobu na ten klasyczny, włoski sos :)

sos pomidorowy, przepis na sos pomidorowy

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  5 minut 

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • miska
  • blender

SKŁADNIKI: 
  • 2 pokrojone ząbki czosnku
  • 1 posiekana mała cebula
  • 1 puszka pomidorów ( w sezonie około 4-5 pomidorów obranych ze skóry)
  • garść listków świeżej bazylii
  • ½ szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub naczyniu blendera i miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy.
  2. Sos do czasu podania przechowujemy w lodówce.

WŁALA :)

5 komentarzy :

sweetandchili pisze...

Smakowity :)

Ja wczoraj robiłam sos chili idealny do mięs z grilla :)

Biedronka pisze...

Oj to koniecznie muszę "zachomikować" Twój przepis :)

download legalne mp3 pisze...

super, przepis na sos przyda sie :d bedzie do pizzy mm

Biedronka pisze...

do pizzy jest genialny :) a jak lubisz ostrzejsze sosy to dorzuć papryczkę chilli... W niedługim czasie dodam też do kompletu przepis na sos czosnkowy!

Magdalena Kot pisze...

Raczej nie piszę komentarzy, ale dla tego sosu zrobię wyjątek. P Y C H A!!

font-family: 'Comfortaa', cursive;