05.01.2013

Schab z fenkułem podany z tagliatelle marchewkowo-imbirowym

Dzisiejsza propozycja to mała wariacja na temat schabowego z surówką z marchewki, bez którego, zwłaszcza starsze pokolenie, nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. 
Przepis na schab z fenkułem znalazłam w książce "Kuchnia włoska- klasyczne i nowoczesne dania" wydawnictwa Oleksiejczuk. Tagliatelle marchewkowo-imbirowe to z kolei moja modyfikacja przedstawianej wcześniej na blogu marchewki imbirowej. Ten warzywny "makaron" doskonale zastępuje ziemniaki czy inny, węglowodanowy, dodatek do mięsa. 
Przepis jest banalnie prosty a schab, dzięki zamarynowaniu go w soku z pomarańczy i oliwie z oliwek, jest po usmażeniu delikatny i kruchy :)

kotlet schabowy inaczej, fenkuł, jałowiec, marchewka

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 2 godziny (na zamarynowanie mięsa) 
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • patelnia grillowa 
  • 2 miseczki 
  • moździeż
  • folia spożywcza 
  • skrobaczka do warzyw
SKŁADNIKI:

SCHAB
  • kotlety wieprzowe bez kości
  • 2 fenkuły ( zwane inaczej koprem włoskim)
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki jałowca
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
TAGLIATELLE MARCHEWKOWO-IMBIROWE
  • 4 duże marchewki
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 50 g masła 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SCHAB
  1. Fenkuł kroimy w kostkę, wkładamy do miseczki i dodajemy skórkę startą z pomarańczy, ziarna jałowca roztarte w moździerzu, oliwę z oliwek i sok z jednej pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy
  2. Kotlety schabowe delikatnie nacinamy nożem, wkładamy do miski i zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  3. Po tym czasie schab wyciągamy z lodówki i smażymy wraz z zamarynowanym fenkułem na rozgrzanej patelni grillowej przez 15 minut , od czasu do czasu obracając.
TAGLIATELLE MARCHEWKOWO-IMBIROWE
  1. Marchew obieramy i przy pomocy skrobaczki do warzyw ( lub tarki do sera) kroimy ją w cienkie, podłużne plastry. Imbir kroimy w cienkie paseczki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew, imbir oraz tymianek i delikatnie mieszając podsmażamy około 15 minut, aż marchew stanie się miękkawa (nie może być rozgotowana). 
WŁALA:)

2 komentarze :

Anonimowy pisze...

Super pomysł i smacznie wygląda! Gosia O.

Biedronka pisze...

:)

font-family: 'Comfortaa', cursive;