23.01.2013

Muffinki waniliowe

Muffinki waniliowe, które dziś przedstawiam to wynik wspólnego gotowania z DeeDee prowadzącą bloga Deedeelicious oraz z Zosią i Gosią, stojącą za marką Ilookandcook
W produktach sprzedawanych przez Gosię zakochana jestem od dawna, od dawna też chciałam poznać DeeDee :) Tym bardziej cieszę się, że miałyśmy okazję sobie wspólnie popichcić :) 
Dziś razem wypróbowałyśmy kilka przepisów na muffinki, babeczki i kruche ciastka a wszystko to pod czujnym okiem...kamery! Wyniki naszych zmagań możecie zobaczyć jutro około godziny 10.00 w Dzień Dobry TVN. Gosia w studio DD TVN ( już na żywo) będzie opowiadać o prowadzonej przez siebie firmie. A ja? Ja już nie mogę doczekać się kolejnego, wspólnego kucharzenia :) 

muffinki waniliowe, muffiny waniliowe, ilookandcook
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  1 godzina  

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • 2 miski
  • szpryca lub rękaw cukierniczy z końcówką do nakładania kremu ( opcjonalnie)
  • robot kuchenny z przystawką do kruchego ciasta
  • rondelek

SKŁADNIKI: 
MUFFINY
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego w drobną kostkę
  • 200 g sera śmietankowego w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka amaretto
  • 300g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru waniliowego

KREM
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  •  2 łyżki mleka
  •  szczypta soli

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Nastawiamy piekarnik do temperatury 180 ° C.
  2. Przygotowujemy ciasto na muffiny- w misce robota umieszczamy 2 jajka, cukier i amaretto.
  3. Całość ubijamy dokładnie robotem z przystawką do kruchego ciasta do momentu, gdy masa stanie się puszysta (około 3-4 minut).
  4. W osobnej misce mieszamy ser śmietankowy z jajkiem i cukrem pudrem.
  5. W kolejnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  6. Do ubitego masła z cukrem dodajemy masę serową i delikatnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
  7. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. 
  8. Tak przygotowane ciasto wlewamy do foremek na muffinki i pieczemy w piekarniku 25-30 minut.
  9. W tym czasie przygotowujemy krem.
  10. Do misy robota wrzucamy masło i miksujemy na wysokich obrotach przez około 2 minuty. Następnie dodajemy do niego 2 szklanki cukru pudru i ponownie miksujemy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki mleka, sok z cytryny i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pozostałe 1,5 szklanki cukru pudru i miksujemy kolejne 3-4 minuty.
  11. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i ozdabiamy nim muffinki. Całość dekorujemy według uznania.  

WŁALA :)

4 komentarze :

M. pisze...

i cudnie ;)

Biedronka pisze...

Tak jest .Gośku, dziękuję za "support"! Buziaki

Weronika pisze...

Widać czadowe trio, bo stwarza cuda :)
Zapraszam na fanpage na FB: http://www.facebook.com/szybkie.gotowanie.blog

Biedronka pisze...

Haha dziekuję :) I już wpadam w odwiedziny!

font-family: 'Comfortaa', cursive;