24.01.2013

Ciastka kruche

Dziś zapraszam Was na kruche ciasteczka. Przepis na ciastka znalazłam jakiś czas temu w książce Pierra Herme "Desery. Od najprostszych po wykwintne". Ciasto jest delikatne, ale nie łamiące się i jak widzicie powyżej z łatwością odbijecie w nim napisy, przy pomocy stempelków w kształcie literek. 
Ciastka, których zdjęcie przestawiam powyżej "zagrały" w ostatniej scenie materiału nadanego dziś przez Dzień Dobry TVN. Jeśli jeszcze nie widzieliście reportażu o Gosi z ilookandcook w którym wystąpiłam razem z DeeDee zapraszam Was do obejrzenia filmiku, który znajdziecie TUTAJ.
Poniżej przestawiam Wam przepis krok po kroku na wykonanie ciasteczek ( w gwiazdorskiej wersji:)

kruche ciasteczka, ciastka kruche, przepis na kruche ciasteczka, dzień dobry TVN
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  10 minut + 1 godzina (na schłodzenie ciasta) + 10-12 minut (pieczenie)  

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • rondelek
  • wałek
  • robot kuchenny lub para silnych rąk :)
  • stolnica
  • papier do pieczenia 

SKŁADNIKI: 









  • 1 laska wanilii
  • 250 g cukru pudru
  • 500 g mąki
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:


Wanilię przekrawamy na pół i przy pomocy nożyka zeskrobujemy nasionka.
Nasionka wanilii mieszamy z cukrem pudrem.







Mąkę wkładamy do misy robota, wrzucamy posiekane masło . 









Mąkę z masłem wyrabiamy do uzyskania kruszonki ( gdy nie mamy robota kuchennego masło z mąką rozcieramy ręcznie).








Następnie po środku masy robimy wgłębienie i wbijamy jajka.









 Całość posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.







Ciasto wyrabiamy tylko do czasu aż składniki się połączą.
Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C.



Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość około 1-2 mm i wykrawamy ciasteczka.





Ciastka pieczemy około 10-12 minut ( w zależności od tego, jak grube były ciasteczka).
Gotowe ciastka studzimy na kratce.




Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do miesiąca.


WŁALA :)

6 komentarzy :

Karmel-itka. pisze...

urocze :]

Biedronka pisze...

Dziękuję!

Mariola pisze...

super ciacha jeszcze z napisami gratulacje

Marzena pisze...

Asiu, ale film nie wchodzi:-( A ciasteczka urocze mają kształty:-)

Biedronka pisze...

Dziękuję!

Biedronka pisze...

Marzenko- dziękuję za czujność :) Już poprawione! Ciasteczka są fajne bo niestety jestem blacharą w najczystszej, kulinarnej postaci... Nie mogę przejść obok blaszanych foremek obojętnie :D

font-family: 'Comfortaa', cursive;