20.01.2013

Chleb tostowy

Pierwszym przepisem, który wypróbowałam w ramach cyklu Retro Kuchnia jest przepis na chleb tostowy. Fannie Farmer nazwała ten wypiek „białym chlebem”, ale po upieczeniu okazało się, że jest to domowa wersja pieczywa, którego zwykle używamy do przyrządzenia tostów, czy ciepłych kanapek.

Zachęcam Was gorąco do wypróbowania poniższego przepisu- chleb zachowuje świeżość przez 2-3 dni, a gdy najlepsze chwile ma już za sobą- możecie wykorzystać go do zrobienia np. tostów francuskich (z tego przepisu) lub angielskiego puddingu.

To, co zaskoczyło mnie, gdy zabrałam się za wykonanie chleba- to zupełnie inna technika zagniatania ciasta na chleb, którą przedstawiła Fannie Farmer.  Inna, ale co najważniejsze- równie skuteczna.

Z podanych poniżej proporcji otrzymacie 2 duże bochenki chleba.
Przepis nieznacznie zmodyfikowałam w zakresie wykorzystanych składników  ( zamiast opisywanego przez Fannie „ciasta drożdżowego” dodałam drożdże suszone, a „tłuszcz piekarniczy” zastąpiłam masłem.

przepis na chleb tostowy

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 minut + 2,5 godziny ( wyrośnięcie chleba) + 50 minut (pieczenie)

 POTRZEBNE BĘDĄ:
  • piekarnik
  • 2 keksówki
  • rondelek
  • miska
  • robot kuchenny lub silna para rąk

SKŁADNIKI: 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 ml wrzącej wody
  • 7 g drożdży suszonych ( lub 25 g świeżych) rozpuszczonych w 50 ml ciepłej wody
  • 6 szklanek mąki pszennej

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W misce umieszczamy masło, cukier i sól, dodajemy mleko i wodę, całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i 3 szklanki mąki. Całość mieszamy ( łyżką lub przy pomocy przystawki do ciasta drożdżowego)
  3. Następnie stopniowo dodajemy 2 -2,5 szklanki mąki cały czas zagniatając ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 10 minut.
  4. Po tym czasie zagniatamy je ręcznie lub przy pomocy roboty kuchennego przez około 5- 10 minut.
  5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
  6. Po tym czasie keskówkę smarujemy olejem i obsypujemy mąkę.
  7.  Na tak przygotowaną keksówkę wlewamy ciasto, które zostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
  8.  Po tym czasie nastawiamy piekarnik do temperatury 200°C i wstawiamy chleb do upieczenia na 50 minut.
  9. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy w keksówce po czym wyjmujemy z formy i zostawiamy na kratce do ostygnięcia.

WŁALA :)

4 komentarze :

Dusia pisze...

bardzo ładnie wyszedł

Biedronka pisze...

Cieszę się, że ci się podoba :)

Paulina pisze...

Pięknie wygląda i faktycznie jak tostowy, muszę koniecznie wypróbować - jestem fanką tostów ;)

Biedronka pisze...

Paula, jak raz spróbujesz to ręka więcej Cie nie zaswędzi, żeby wziąć jakiś kupny w sklepie ;)

font-family: 'Comfortaa', cursive;